Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας επεσήμανε απόψε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στο κλειστό γυμναστήριο στο Μετς όπου έγινε η κληρικολαϊκή συνέλευση της αρχιεπισκοπής.

Ο κ. Ιερώνυμος είπε για άλλη μία φορά ότι η Εκκλησία φορολογείται και ίσως περισσότερο από τους άλλους και πρόσθεσε ότι δεν ζητάει να εξαιρεθεί για τα ακίνητα εκείνα τα οποία αποφέρουν έσοδα. Υπενθύμισε ότι οι ναοί ακόμη και στις άλλες θρησκείες και δόγματα δεν φορολογούνται ενώ χαρακτήρισε ως φανταστικά τα όσα λέγονται περί μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα εκδοθεί βιβλίο του με συγκεκριμένα στοιχεία για την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ χαρακτήρισε αχάριστους όσους παραγνωρίζουν τη μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι επί του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, προσφέρθηκε στην Πολιτεία ακίνητο στη συμβολή των οδών Κατεχάκη και Μεσογείων για να ανεγερθεί το νοσοκομείο των Αθηνών και μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε.

Ο κ. Ιερώνυμος απάντησε με χιούμορ σε ερώτηση πως είναι η υγεία του, καθώς πρόσφατα επέστρεψε από διαγνωστικό κέντρο της Γερμανίας όπου είχε μεταβεί για εξετάσεις. Μάλιστα είπε χαμογελώντας ότι “η υγεία του είναι πολύ καλή αν και κάποιοι περίμεναν να πεθάνει, αλλά όπως όλοι βλέπουν εδώ είμαστε πάλι και συνεχίζουμε”.

Ο αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για την ανάγκη να είναι οργανωμένες οι ενορίες ώστε να δίδουν απαντήσεις στα ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Ο κ. Ιερώνυμος όμως έκανε λόγο και για τον τρόπο τέλεσης των μυστηρίων, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Εύχομαι το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας να το δούμε να αυξάνεται, γιατί είναι κρίμα σήμερα σ’ αυτή την εποχή να φεύγει το αεροπλάνο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αποστολή» για την Ουγκάντα για να προσφέρει αγάπη και καλά κάνει, αλλά στη γειτονιά μας να είναι ο κατάκοιτος γέροντας εγκαταλελειμμένος χωρίς να έχει βοήθεια».