Νέες πτυχές στην έρευνα για τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη ανέδειξε το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο, καθηγητή Λογικής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας.

Αφορμή για το συνέδριο ήταν τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, ενώ οι εργασίες του διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (International Federation of Philosophical Societies, FISP).

Στόχος του συνεδρίου ήταν να διερευνήσει και να τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για τα δημόσια πράγματα.

«Το συνέδριο πήγε πολύ καλά παρά το γεγονός πως οι δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού δεν βοήθησαν επαρκώς στην οργανωτική του προετοιμασία» παρατηρεί ο Κ. Δημητρακόπουλος:

«Όπως κι αν έχει, στη φετινή συνάντηση έλαβαν μέρος 400 σύνεδροι από 50 χώρες μεταξύ των οποίων και κάποιες πολύ μακρινές, όπως η Αυστραλία και η Αργεντινή».

«Ιδιαίτερης σημασίας, μαζί με το κύριο σώμα των εργασιών, αποδείχθηκαν οι ανοιχτές για το κοινό συνεδρίες στην Πνύκα και στο Λύκειον του Αριστοτέλους. Στο Λύκειον του Αριστοτέλους ο Γκέρχαρντ Ζέελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, μίλησε για τις ιδέες του Αριστοτέλη σχετικά με την πολιτική και την οικονομία ενώ στην Πνύκα ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξέτασε, υπό την επιστημονική του ιδιότητα, την έννοια της δικαιοσύνης στον αριστοτελικό στοχασμό».

Όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας, εκείνο το οποίο ενδιέφερε τους συνέδρους, πέρα από τη γενική παρουσίαση της αριστοτελικής φιλοσοφίας, ήταν να συνδέσουν τα ζητήματα για τα οποία έχει γράψει ο Αριστοτέλης με τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας:

«Μολονότι ο σύγχρονος κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από την ελληνική αρχαιότητα, είναι καλό να πηγαίνουμε κάποτε προς τα πίσω, ανακαλύπτοντας την επικαιρότητα του λόγου των αρχαίων».

«Ο Αριστοτέλης έχει πράγματα να πει για τις σημερινές κοινωνίες της κρίσης και κεντρικές έννοιες στη σκέψη του, όπως η έννοια της φρόνησης και η έννοια της δικαιοσύνης, σχετίζονται απολύτως με τον κόσμο μας. Και να προσθέσω εδώ και ένα άλλο σύγχρονο πεδίο που συνδέεται ευθέως με τον Αριστοτέλη: την παιδεία».

«Ο ωφελιμισμός και η υπερεξειδίκευση, που αποτελούν βασικά γνωρίσματα του εκπαιδευτικού συστήματος των ημερών μας και ταλανίζουν ποικιλοτρόπως όσους μετέχουν σ’ αυτό, θα έβρισκαν κάθετα αντίθετο τον Αριστοτέλη. Θα ανακαλύψουμε από αυτή την άποψη στη σκέψη του μιαν οξύτατη κριτική για το σημερινό εκπαιδευτικό πνεύμα. Ο Αριστοτέλης δεν επιζητούσε μια μηχανική παιδεία, αλλά μια παιδεία ικανή να διαμορφώνει σπουδαίους και σημαντικούς πολίτες».

Στη Φιλοσοφική Σχολή, σε όλη την διάρκεια του συνεδρίου, λειτούργησε έκθεση βιβλίου φιλοσοφικού και επιστημονικού περιεχομένου ενώ ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Αριστοτέλης» σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου.

Το συνέδριο για τον Αριστοτέλη πραγματοποιήθηκε και σε συνάρτηση με το γεγονός της ανακήρυξης  από την UNESCO του 2016 ως έτους Αριστοτέλη.