Με την επίσημη μέτρηση της διαδρομής συνεχίστηκαν στα Χανιά οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του πρώτου Μαραθωνίου Κρήτης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη. Η διαδρομή θα είναι Χανιά-Μάλεμε-Χανιά.

Ο πρώτος Μαραθώνιος Κρήτης θα περιλαμβάνει τα αγωνίσματα των 5 και 10 χιλιομέτρων, αλλά και αγώνα μικρότερης διαδρομής, «κοινωνικής προσφοράς», 2,5 χιλιομέτρων.

Οι αγωνιστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν και θα τερματίσουν στη δημοτική αγορά των Χανίων, ενώ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κρήτη, παράλληλα με τις αγωνιστικές εκδηλώσεις, η μαραθώνια συμμετοχική ποδηλατοδρομία, η οποία προτάθηκε να διεξαχθεί στον δήμο Αποκορώνου.

Το Σάββατο, 7 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν δρομικές αθλητικές εκδηλώσεις μαθητών σε πολλά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, καθώς και η μαραθώνια λαμπαδηδρομία, η οποία θα έχει ως αφετηρία τον τάφο του Ειρηναίου Γαλανάκη, στο Καστέλι Κισσάμου, και θα τερματίσει στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Εκεί θα υπάρχει βωμός για να υποδεχτεί τη φλόγα της λαμπαδηδρομίας. Μετά την τελετή της φλόγας θα ακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα και μουσικές εκδηλώσεις.

Η οργανωτική επιτροπή έχει προβεί στη δημιουργία και κατασκευή μεταλλίων ιδιαίτερης αισθητικής που αποτυπώνουν τα πολιτισμικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της πόλης των Χανίων αλλά και της Κρήτης.