Ανοίγει ο δρόμος για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης των δυο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, για τυπικούς λόγους , τις προσφυγές που επιχειρούσαν να «μπλοκάρουν» τη διαδικασία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφυγές που είχαν καταθέσει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η  ΄Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η διαδικασία ιδιωτικοποίησης  τόσο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, όσο και του λιμανιού της συμπρωτεύουσας.

Το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ, χωρίς να μπει στην ουσία των υποθέσεων ,  με τις υπ΄  αριθμ. 506 έως 510/2016 αποφάσεις του απέρριψε όλες τις προσφυγές κρίνοντας ότι ήταν εκπρόθεσμες και αναφέροντας πως δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ η πρόσκληση    του ΤΑΙΠΕΔ   για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ,  καθώς η πρόσκληση αυτή,  «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκειμένης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας δήλωσαν αναρμόδιοι υπογραμμίζοντας πως εφόσον οι φορείς δεν ενδιαφέρονται να συνάψουν οι ίδιοι με το ΤΑΙΠΕΔ συμβάσεις πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια.