Η διατήρηση των παράνομων χωματερών είναι ο λόγος που το υπουργείο
Περιβάλλοντος και Εσωτερικών κάνουν προσπάθειες ώστε να αποφύγει η χώρα μας τα βαριά πρόστιμα.

Τον περασμένο Απρίλιο είχε σταλεί τελεσίγραφο προς τις Περιφέρειες της χώρας για να βρεθούν λύσεις και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Μία εβδομάδα μετά την λήξη του τελεσίγραφου μόνο 50 χωματερές έχουν κλείσει και ενεργές παραμένουν 270, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο.

Σε περίπτωση όμως δεύτερης καταδίκης της χώρας από το Ευρωδικαστήριο θα κληθούμε να πληρώσουμε 9,1 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως (34.000 ευρώ ανά χωματερή). Η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το 2005 για την τριτοκοσμική εικόνα στη
διαχείριση απορριμμάτων αλλά παραμένει εκτεθειμένη στην ΕΕ καθώς οι
ΧΑΔΑ θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2008.

Στο κόκκινο είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου και χαρακτηριστικό είναι το αλαλούμ που έγινε πρόσφατα με την χωματερή της Καλαμάτας, η οποία ενώ υπήρχε δικαστική απόφαση για να κλείσει, τελικά ξανάνοιξε μετά τους λόφους από σκουπίδια που σχηματίστηκαν.

Χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Ανδριόπουλου, αποφασίστηκε να «τρέξουν» με την διαδικασία του κατ΄ επείγοντος τα έργα και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το περιβάλλον.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όσοι φορείς έχουν έτοιμες μελέτες αποκατάστασης και η αξιολόγηση θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες για να κερδηθεί χρόνος. Για όσους δήμους δεν έχουν ώριμες μελέτες και έχουν κλείσει τις χωματερές, το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση για τα έργα αποκατάστασης.