Η πορεία των «Γκασταρμπάιτερ», των Ελλήνων που αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία, όπως διαγράφεται μέσα από προσωπικά αντικείμενά τους, παρουσιάζεται σε έκθεση, με τίτλο «Ξενιτεμός, Μετανάστευση, Γυρισμός», που εγκαινιάζεται σήμερα 12 Μαΐου στο Ινστιτούτο «Γκαίτε», στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε παλιννοστούντες μετανάστες, οι οποίοι έζησαν για χρόνια στη Γερμανία και πήραν την απόφαση, στη δεκαετία του ’80, να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το υλικό της συγκεντρώθηκε έπειτα από αγγελία του Ινστιτούτου «Γκαίτε» των Αθηνών να δανείσουν τα προσωπικά τους ενθύμια, στην οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες απλοί άνθρωποι.

Βαλίτσες, μέσα στις οποίες οι μετανάστες αποθήκευαν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή, στολές εργασίας, επίσημα έγγραφα, που αποτελούσαν το εισιτήριό τους για τη νέα πατρίδα, ενθύμια από τις οικογένειές τους, αλλά και εκατοντάδες φωτογραφίες, που αποτυπώνουν την καθημερινότητά τους, συγκαταλέγονται στα ενθύμια, που θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αποσπάσματα συνεντεύξεων που πήρε από 25 μετανάστες η επιμελήτρια της έκθεσης, Ευανθία Καΐρη. «Πρόκειται για μια πολύ προσωπική έκθεση, που μεταδίδει μια άλλη πλευρά της Ιστορίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καΐρη.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αποτυπώσει όλη την πορεία των μεταναστών, από τη ζωή τους στην Ελλάδα πριν πάρουν την απόφαση να φύγουν, την πορεία του ταξιδιού τους, τις πρώτες εντυπώσεις από μια χώρα άγνωστη σ’ αυτούς, την προσαρμογή τους στη Γερμανία, το πώς εξελίχθηκε το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή, αλλά και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

«Μέσα από τις αφηγήσεις και τα αντικείμενά τους αναδεικνύεται η θέληση των ανθρώπων να πετύχουν το όνειρό τους. Είχαν το φόβο για το άγνωστο, αλλά συγχρόνως και μεγάλο πείσμα για να πετύχουν, κάτι που λείπει στις μέρες μας», υπογραμμίζει η κ. Καΐρη.

Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Μεταναστών και Ομογενών από Γερμανία, θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιουλίου.