Σε µαρασµό οδηγείται ο µοναδικός κρατικός φορέας µουσικής εκπαίδευσης της χώρας μας, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ολοένα μειωμένης κρατικής επιχορήγησης.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος καθηγητών του ΚΩΘ προχωρεί σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη και πενθήμερη απεργία από τις 16 έως τις 20 Μαΐου με βασικό αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων πέντε μηνών, καθώς η κρατική χρηματοδότηση που καλύπτει ανελαστικές δαπάνες του Ωδείου μειώθηκε φέτος από τα 1.500.000 ευρώ στα 680.000 ευρώ.

Το ΚΩΘ, σήμερα, λειτουργεί με περίπου 80 καθηγητές. Οι 18 από αυτούς είναι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, 45 ωρομίσθιοι που αμείβονται από τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και 17 μόνιμοι, με αμοιβή απευθείας από το Λογιστήριο του Κράτους. Παράλληλα, έχει περίπου 500 σπουδαστές όλων των βαθμίδων και όλων των οργάνων.

Περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία του Ωδείου δημιουργεί και το γεγονός ότι η θέση του διευθυντή του ΚΩΘ παραμένει κενή από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση. Παράλληλα, δύο από τα πέντε μέλη του δ.σ του παραιτήθηκαν με τις θέσεις τους να μένουν κενές από τότε.

Οι διαμαρτυρόμενοι σπουδαστές και καθηγητές ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, πλήρωση της θέσης του διευθυντή, διαβάθμιση των σπουδών στο Ωδείο με αντιστοίχηση τους με τις ακαδημαϊκές βαθμίδες της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και κατάρτιση οργανογράμματος. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι έπεται και συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, ίσως και μέσα στην περίοδο εξετάσεων των 500 και πλέον σπουδαστών του.

Το θέμα της δυσλειτουργίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης έφτασε και στη Βουλή, καθώς σχετική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνει τη διαχρονική προσφορά του Κρατικού Ωδείου, στη μουσική εκπαίδευση και της πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων και στην έλλειψη κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.

Ο κ. Καλαφάτης ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν ώστε να αρθούν οι δυσλειτουργίες του Κρατικού Ωδείου και να επανεξετάσουν το ζήτημα αύξησης της χρηματοδότησης του, ώστε να αποκατασταθεί η ορθολογική λειτουργία του.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, με την επωνυμία «Ωδείο Θεσσαλονίκης», με σκοπό τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής μουσικής με παράλληλη υποστήριξη και προαγωγή της σοβαρής ελληνικής μουσικής. Το 1959, μισό αιώνα περίπου μετά την ίδρυση του, τμήμα του Ωδείου Θεσσαλονίκης αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Με τον Ν. 2557/97 και με υπουργό Πολιτισμού τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Ωδείο μετονομάστηκε σε Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Το ΚΩΘ είναι το μοναδικό κρατικό ωδείο στην Ελλάδα και η φοίτηση των σπουδαστών σ’ αυτό είναι δωρεάν.

Πηγή: voria.gr