«Πολλές οι διάσπαρτες εστίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην Ιεράπετρα Κρήτης», ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Όπως σημείωσε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ισχυρές και έχουν ενισχυθεί από την Αττική, ωστόσο οι ριπές των ανέμων στην περιοχή φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, δημιουργώντας διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες δυσκολεύοντας πολύ το πυροσβεστικό έργο.
Βιβλική καταστροφή από τη #φωτιά στην #Ιεράπετρα… pic.twitter.com/EEMsQir2gQ
— Counselor (@counselor_2020) July 3, 2025
Ειδικότερα, επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 46 οχήματα και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Επίσης, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ ανάλογα έχει κινητοποιηθεί και το Λιμενικό Σώμα.

Όπως επισήμανε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ιεράπετρα συντονίζει ο υπαρχηγός του ΠΣ και προσέθεσε ότι ο απολογισμός πιθανών ζημιών σε υποδομές και κατοικίες θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.
#Πυρκαγιά #Ιεράπετρα
— PROMETHEUS Team – Disaster Intelligence (@PROMETHEUSTeam1) July 3, 2025
Εικόνα από την καταγραφή των δορυφόρων του συστήματος FIRMS.
Επίσης οι μετεωρολογικοί δορυφόροι καταγράφουν την ανάμιξη του καπνού από τις πυρκαγιές σε Σμύρνη και Αϊδίνιο με αυτόν από την πυρκαγιά στην Ιεράπετρα που φτάνει μέχρι την Αίγυπτο. pic.twitter.com/Ce3RGTEW0G
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Βουρβουρού Χαλκιδικής
Την ίδια ώρα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες χθες στη Βουρβουρού Χαλκιδικής είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να πραγματοποιούν διαβροχή σε όλη την περίμετρό της. Επιχειρούν 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες δασοκομάντο, 49 οχήματα, ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εθελοντές, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο συντονισμός των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Με εντολή αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου, Θεόδωρου Βάγια, κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν μεταβεί σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών, όπως υπογράμμισε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Τέλος, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος: «Διανύουμε τον τρίτο και δυσκολότερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, ο Ιούλιος διαχρονικά χαρακτηρίζεται ως ο θερμότερος μήνας με τη συνοδεία ισχυρών ανέμων. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών και αυξάνουν την επικινδυνότητά τους. Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρέωση όλων μας να συντηρούμε καθαρούς τους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους ιδιοκτησίας μας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές».
Το φαινόμενο της «κηλίδωσης»: Ο βασικός παράγοντας εξάπλωσης της φωτιάς
Ένα από τα βασικά φαινόμενα που επιταχύνουν αυτή την εξάπλωση είναι η «κηλίδωση», μια διαδικασία που πολλαπλασιάζει τις εστίες και δυσκολεύει τους πυροσβέστες να ελέγξουν τις φλόγες.
Η κηλίδωση είναι η διαδικασία κατά την οποία οι φωτιές δημιουργούν νέες, μικρές εστίες μακριά από το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς, αποτελώντας έναν από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορη και απρόβλεπτη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Αυτό συμβαίνει όταν θερμά σωματίδια -όπως αναζωπυρώματα ή καυτές στάχτες- μεταφέρονται με τον άνεμο σε άλλες περιοχές και προκαλούν νέες εστίες ανάφλεξης.
Το φαινόμενο αυτό δυσχεραίνει σημαντικά τις προσπάθειες κατάσβεσης, καθώς οι πυροσβέστες καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα πολλές εστίες.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως είχε εξηγήσει ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος σε ανάρτησή του στο παλαιότερα: «Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι “σπίθες” που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.
Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας τον ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος».