Περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο, επειδή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση ή την παρεμπόδισαν, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή».

«Δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση από το νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στα μέλη του Δ.Σ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε συνάντηση το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Παιδείας.

Και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμιζε πρόσφατα: «Συζητήσαμε την πορεία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: είναι μια νέα διαδικασία που δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Υπάρχει κατηγορία εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί δεν πρέπει να έχει θέση στο σύστημα εκπαίδευσης».

Η αξιολόγηση αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για όλο το Δημόσιο και οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ήδη από το υπουργείο Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή, πάντως, εξετάζονται από το υπουργείο Παιδείας αλλαγές στο σημερινό μοντέλο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ώστε η διαδικασία να γίνει πιο γρήγορη.

Κατά την τρίωρη συζήτηση, από πλευράς της ΔΟΕ τέθηκε εμφατικά το ζήτημα της αξιολόγησης και των πειθαρχικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Για το θέμα η κ. Ζαχαράκη επανέλαβε ότι «η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητική διάσταση, αλλά αποσκοπεί στη βελτίωση και την ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου».

Η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει μόνον επιμέρους αλλαγές που αφορούν το γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας.