«Ναι, τρέφω ελπίδες για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά δεν είναι κάτι θα γίνει αύριο. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης έχει ραντεβού με τον Κιρ Στάρμερ και όλοι, όπως κι εγώ, ελπίζουμε ότι αυτός θα γίνει ο πρωθυπουργός του χρόνου. Και αυτός έχει διαφορετικές ιδέες για τα μάρμαρα από αυτές του Μπόρις Τζόνσον», είπε η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Update» και τον Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή και τις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο αυτές τις ημέρες.

«Θέλω να είναι πολύ προσεκτικός ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν θα πρόκειται για “δάνεια” γιατί το θέμα είναι ότι ο Έλγιν τα έχει κλέψει. Εκλάπησαν (…) Είναι σημαντικό, όχι να πάνε στην Αθήνα για μερικούς μήνες, για μερικά χρόνια, αλλά για πάντα. Αυτό είναι το θέμα.

(…) Οι πολιτικοί εδώ στη Βρετανία αναγνωρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι, το κοινό, γενικά πιστεύει ότι τα μάρμαρα, τα γλυπτά αυτά, πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα για πάντα, όχι μόνο για μήνες. Τώρα πρόσφατα υπήρξε και ένα μεγάλο σκάνδαλο στο Βρετανικό Μουσείο, όταν ξαφνικά είπαν ψέματα στο κοινό ότι έφυγαν σχεδόν 2.000 πράγματα.

Η φήμη του μουσείου για χρόνια τώρα είναι ότι φροντίζουν τα μάρμαρα εξαιρετικά. Τώρα δεν το πιστεύουμε αυτό, γιατί δεν είναι ένα μουσείο χωρίς μεγάλα προβλήματα. Και από μέσα έχω ακούσει ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί είναι δυστυχισμένοι με την κατάσταση. Έχουν προβλήματα. Και είχα πολλά χρόνια πίστη σε αυτό το μουσείο, θεωρώντας ότι είναι ένα από το πιο σημαντικά στον κόσμο. Όχι όμως τώρα, όχι πια. Αυτό έχει αλλάξει εντελώς, από τον Αύγουστο, με αυτό το σκάνδαλο. Και ναι, φυσικά δεν ήταν μεγάλα εκθέματα όσα απομακρύνθηκαν, δεν ήταν γλυπτά που έχουν φύγει, αλλά -όπως και να’ χει- ήταν απώλειες.

(…) Έχω πει ήδη ότι θα γίνει η επανένωση, κάτι που είναι το σωστό πράγμα να γίνει. Και όλοι θα γιορτάσουν, και οι Άγγλοι. Έχει πολλούς Άγγλους που θα είναι πάρα πολύ χαρούμενοι όταν θα γίνει η δίκη για τα γλυπτά», πρόσθεσε.