Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, με τον σύμβουλο του προέδρου του Ιράν για θέματα Πολιτισμού και Ισλαμικών Σχέσεων, Μεχντί Μοσταφαβί, αποφασίστηκε η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού.

Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος και Ιράν αφορά στην επέκτασης της συνεργασίας σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά και της καθιέρωσης εβδομάδας Πολιτισμού Ελλάδος-Ιράν.

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο αντρών συζητήθηκαν ακόμη, τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας και στον τομέα του τουρισμού ο οποίος, όπως επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, μαζί με τον πολιτισμό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την καλύτερη γνωριμία μεταξύ των δύο λαών, μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων.

Ο κ. Μοσταφαβί αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη αγάπη, που τρέφουν οι Ιρανοί για την ελληνική φιλοσοφία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι είναι εξαιρετικά γνωστό το έργο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη καθώς και ότι πολλά ελληνικά βιβλία έχουν μεταφραστεί στη χώρα του. Ζήτησε να ενταθεί η προβολή της λογοτεχνίας από τη μία χώρα προς την άλλη, ως μέσο ανάπτυξης της σχέσης των δύο λαών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπάρχει ήδη συνεργασία και μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των δύο χωρών και εκπονούνται από κοινού έρευνες, ενώ τις προσεχείς ημέρες μεταβαίνει στο Ιράν ομάδα Ελλήνων ειδικών, για να ενημερωθεί για την αξιοποίηση αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί στα βάθη της θάλασσας.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, εισηγήθηκε τη δημιουργία Εβδομάδας Πολιτισμού Ελλάδος – Ιράν, που θα διατρέχει τους δύο πολιτισμούς από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη δημιουργία, τη σύσταση ομάδων οι οποίες θα ασχοληθούν με τηλεοπτικές συμπαραγωγές μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την ενίσχυση των κινηματογραφικών σχέσεων, τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναβίωσε την ειδική σχέση Ελλάδος – Ιράν, καθώς και στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, που μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα μέσω της συνεργασίας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.