«Καλύτερα να είσαι νεκρός παρά να σε πάρει η Χαμάς όμηρο στη Γάζα» λέει κάτοικος του Τελ Αβίβ που έφτασε νωρίτερα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να ξεφύγει από τον πόλεμο στο Ισραήλ.

«Ζω στο Τελ Αβίβ. Έχω φίλους που οι φίλοι τους αγνοούνται, δεν ξέρουμε πού είναι, αν σκοτώθηκαν αν έχουν νερό ή φαγητό. Χάσαμε επαφή μαζί τους από τις 7 Οκτωβρίου.

Κάποιοι λένε ότι είναι καλύτερα να είσαι νεκρός από το να σε έχουν όμηρο στη Γάζα που η Χαμάς βιάζει τις γυναίκες και σκοτώνει τα παιδιά. Σαράντα μωρά και παιδιά σκοτώθηκαν σε χωριό κοντά στη Γάζα».

Μια ακόμα γυναίκα, που ζει εδώ και 14 χρόνια στο Ισραήλ, ανέφερε κατά την άφιξή της: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αισθανόμαστε ανασφάλεια, τουλάχιστον μέχρι ο στρατός να αναλάβει. Δεν καταλάβαμε τι γινόταν. Όταν καταλάβαμε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών σοκαριστήκαμε. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο να φύγεις από τη χώρα.

Ήρθα στην Ελλάδα για μια μέρα και θα πάω σε φίλους στην Ιταλία. Είναι πραγματικά αγχωτικό να ακούς τις σειρήνες συνέχεια. Για τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους ειδικά. Ελπίζω να γυρίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί είναι το σπίτι μου και θέλω να γυρίσω στη ρουτίνα μου.

Ζω στο Ισραήλ εδώ και 14 χρόνια. Ήμασταν στα καταφύγια 3,4,5 φορές τη νύχτα με μικρά παιδιά. Κάθε οικογένεια είναι εκπαιδευμένη να το κάνει αυτό. Όλοι έχουν χάσει κάποιον».