Η αλλαγή μιας λάμπας, το κρέμασμα των κουρτινών, οι πιατέλες που πρέπει να κατεβάσουμε από ένα ψηλό ράφι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: χρειάζονται σκάλα. Και γι’ αυτό σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον μία (ανεξαρτήτως μεγέθους).

Όμως, οι σκάλες είναι και ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για τον κίνδυνο πτώσης και σοβαρού τραυματισμού -και αυτό επειδή πολλές φορές κάνουμε κάποια βασικά λάθη.

  • Λάθος σκάλα: Διαφορετικός τύπος σκάλας χρειάζεται για να κατεβάσουμε κάτι που έχουμε αποθηκεύσει σε ένα ψηλό ράφι, διαφορετικός για να βάψουμε έναν τοίχο. Φροντίστε να έχετε τον κατάλληλο τύπο, για την κατάλληλη δουλειά, ώστε να διασφαλίζετε ότι μπορείτε να εργαστείτε με φυσιολογικές κινήσεις, χωρίς… ασκήσεις ισορροπίας και υπερεκτάσεις του σώματος, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πτώσης.
  • Στερεώνουμε καλά: Μπορεί στο δάπεδο να υπάρχει νερό ή η επιφάνειά του να είναι ανώμαλη. Ή να μην ανοίξουμε τα πόδια της σκάλας τελείως και να βρεθεί να μην «πατάει» καλά στο έδαφος. Όλα αυτά σημαίνουν ότι με το βάρος σας καθώς ανεβαίνετε, μπορείτε να τη μετατοπίσετε και να πέσετε. Βασικός κανόνας, λοιπόν: στερεώνουμε καλά τη σκάλα στο έδαφος.
  • Κλειδώστε: Κάποιες σκάλες κλειδώνουν με ειδικούς μεταλλικούς πείρους, για να είναι πιο σταθερές. Είναι κάτι που πρέπει να κάνετε πάντα αν έχετε τέτοια σκάλα, ακόμα και για την πιο απλή δουλειά.
  • Όχι πολύ κοντά στον τοίχο: Αν έχετε να βάψετε λ.χ. και πρέπει να ακουμπήσετε τη σκάλα στον τοίχο, φροντίστε να μην είναι «παράλληλη» με τον τοίχο, με στόχο να φτάνετε πιο ψηλά. Φροντίστε στη βάση της να σχηματίζεται μεγάλη γωνία, για να στηρίζεται καλύτερα.
  • Ο «κανόνας του 3»: Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί σε ανθρώπους που ανεβαίνουν μια σκάλα κρατώντας εργαλεία και στα δύο τους χέρια. Εδώ ισχύει ο «κανόνας του 3»: τα δύο πόδια και το ένα χέρι ή τα δύο χέρια και το ένα πόδι πρέπει να ακουμπάνε στη σκάλα -είτε ανεβαίνετε είτε κατεβαίνετε είτε στέκεστε σε μια σκάλα- για να διατηρήσετε την ισορροπία σας.
  • Κατεβαίνουμε και μετακινούμε: Είστε πάνω στη σκάλα και θέλετε λίγο ακόμα για να φτάσετε εκείνο το σημείο στον τοίχο που θέλετε να βάψετε. Η σωστή κίνηση είναι να κατεβείτε και να τοποθετήσετε ξανά τη σκάλα σας – όχι να τεντωθείτε για να φτάσετε, ο κίνδυνος πτώσης είναι μεγαλύτερος απ’ όσο φαντάζεστε.
  • Όχι στα ψηλά: Το υψηλότερο και μεγαλύτερο σκαλοπάτι μιας σκάλας, μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι πολύ ασφαλές -η σκάλα γίνεται πιο ασταθής και ο κίνδυνος πτώσης αυξάνεται. Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε να στέκεστε στο τελευταίο σκαλοπάτι της. Αν δείτε ότι το χρειάζεστε οπωσδήποτε, τότε απλώς χρειάζεστε μια ψηλότερη σκάλα.
  • Ποτέ… καιρός για δύο: Δύο άνθρωποι πάνω σε μία σκάλα είναι μεγάλο λάθος – είναι πολύ εύκολο να ανατραπεί και να πέσετε όλοι μαζί. Αν κάποιος πρέπει να σας δίνει κάποια εργαλεία που χρειάζεστε, δεν πρέπει να το κάνει ανεβαίνοντας στη σκάλα.
  • Προσοχή στα εργαλεία: Όσο βολικό κι αν φαίνεται να αφήσετε το κουτί με την μπογιά ή ένα εργαλείο ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από εκεί που στέκεστε, απλά είναι λάθος: σκεφτείτε την πιθανότητα να το κουνήσετε κατά λάθος και, προσπαθώντας να το πιάσετε, να χάσετε την ισορροπία σας.
  • Κλείνετε τις πόρτες: Αν μια πόρτα ανοίξει απότομα από ρεύμα αέρα, δεν θέλετε να βρίσκεστε κοντά της και πάνω σε μια σκάλα. Ο κίνδυνος ανατροπής είναι προφανής. Αν πρέπει να κάνετε κάποια δουλειά κοντά σε πόρτα, ή κλειδώστε τη ή ανοίξτε τη και στερεώστε τη καλά.
  • Κάτι παραπάνω από… γρουσουζιά: Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι γρουσουζιά να περνάς κάτω από ανοιχτή σκάλα. Δυστυχώς, είναι κάτι παραπάνω: είναι κίνδυνος ατυχήματος, από κάποιο εργαλείο που μπορεί να πέσει, από την ίδια τη σκάλα που μπορεί να ανατραπεί αν τη σκουντήσετε κ.λπ. Όσο ψηλή κι αν είναι, λοιπόν, μια σκάλα, όσο σταθερή κι αν είναι, απλώς μην περνάτε ανάμεσα από τα πόδια της.