Υλικά

Τα κοκτέιλ ξέραμε πως προσφέρονταν σε γεύματα και δείπνα εν είδει επιδορπίου, πλάι σε κάποιο γλυκό, άντε και ως απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη. Κι όμως, το γευστικό πάντρεμα κοκτέιλ και φαγητού όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την όλη εμπειρία, αλλά και επιβάλλεται στις μέρες μας. Η επανάσταση στα κοκτέιλ που έλαβε χώρα κατά την τελευταία δεκαετία έκανε τον μπάρμαν mixologist και τον έφερε στο πλευρό του σεφ, αλλάζοντας από κοινού την ίδια τη γαστριμαργία. Η δημιουργική και ολοκληρωμένη αίσθηση και αντίληψη της γεύσης καλεί πλέον να δοκιμάζουμε κοκτέιλ με πιάτα, σπάζοντας κάθε σύμβαση. Και για να το δοκιμάσουμε σωστά, ώστε να πειστούμε τελικά για την αρμονική συνύπαρξή τους, υπάρχουν και μερικοί βασικοί κανόνες. Το κοκτέιλ οφείλει να αναδεικνύει το πιάτο λειτουργώντας είτε συμπληρωματικά, με παραπλήσιες γεύσεις δηλαδή, είτε αντιπαραβάλλοντας αντίθετους συνδυασμούς, δημιουργώντας κοντράστ. Να και μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε: Το Dry Martini πηγαίνει ιδανικά με ψητό ψάρι. Κοκτέιλ με βάση το ουίσκι (όπως το Old Fashioned) δένουν με ψητά κρέατα. Ένα Whiskey Sour είναι ουδέτερο συνοδευτικό σε μια σαλάτα. Κοκτέιλ με τζιν και εσπεριδοειδή δουλεύουν εξαιρετικά με αλμυρά πράγματα σαν το σούσι. Ένα Bloody Mary πάει απόλυτα με θαλασσινά και πιάτα που κυριαρχεί η ντομάτα. Οι μαργαρίτες ταιριάζουν με κάθε πιάτο που βγαίνει από τα κάρβουνα. Κοκτέιλ σαμπάνιας αναδεικνύουν υπέροχα τα τηγανιτά. Κοκτέιλ στα οποία κυριαρχούν η μέντα, ο δυόσμος ή οι πικρές γεύσεις παντρεύονται τέλεια με πικάντικα πιάτα.