Το νέο επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ θα χρησιμοποιούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Η πρώτη κίνηση για τη μεταρρύθμιση μίας κρίσιμης αγοράς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:47
13/09/2018
Το νέο επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ θα χρησιμοποιούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης
loading

Στην απόφαση να υιοθετήσουν το νέο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατραπεζικό δανεισμό μίας ημέρας (Ester), ως νέο δείκτη αναφοράς, έλαβαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. Ενέργεια που αποτελεί την πρώτη κίνηση για τη μεταρρύθμιση μίας κρίσιμης αγοράς, που έχει πληγεί από σκάνδαλα χειραγώγησης.

Το Ester θα αντικαταστήσει το Eonia ως δείκτη αναφοράς για το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού μίας ημέρας, που αποτελεί βασικό μέτρο της υγείας του τραπεζικού συστήματος και τη βάση για την τιμολόγηση χρηματοπιστωτικών συμβολαίων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη από ένα πάνελ 23 ιδρυμάτων που είχε οργανώσει η ΕΚΤ και αποτελείται κυρίως από μεγάλες εμπορικές τράπεζες, σηματοδοτεί την πρώτη συγκεκριμένη κίνηση απομάκρυνσης από τα επιτόκια Euribor μετά τα σκάνδαλα χειραγώγησης το 2012 που κλόνισαν την εμπιστοσύνη της αγοράς σε αυτά.

«Το Ester θα προσφέρει μία βάση ανάπτυξης εναλλακτικών για τα συμβόλαια που έχουν ως μέγεθος αναφοράς το Euribor», ανέφερε η ομάδα εργασίας σε ανακοίνωσή της, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Το Ester θα βασίζεται στις συναλλαγές μεταξύ 52 τραπεζών, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με την παρουσίαση στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δημιούργησε το Ester μετά την αποτυχία μίας προσπάθειας του τραπεζικού κλάδου να παρουσιάσει έναν δικό του δείκτη αναφοράς νωρίτερα φέτος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει