Σε ανώτατο επίπεδο ηγετών παραπέμπεται για μία ακόμη φορά η λήψη πρωτοβουλιών για την επίτευξη μίας συμφωνίας για την Ελλάδα, με το Eurogroup της Πέμπτης να πετά εκ νέου το μπαλάκι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας, η οποία θα λάβει χώρα μόλις τρεις ημέρες πριν την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, επιβεβαιώνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή ηγεσία, αναζητώντας μία λύση άμεσα χωρίς να χάνεται ούτε λεπτό. Ενδεικτικό είναι ότι την Πέμπτη ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει όσο ποτέ, καθώς η όποια συμφωνία θα πρέπει εκτός από την επικύρωση από ένα έκτακτο Eurogroup να περάσει πρώτα και από τη «βάσανο» της κοινοβουλευτικής έγκρισης στα κράτη της νομισματικής ένωσης, γεγονός που καθιστά τη Σύνοδο Κορυφής κυριολεκτικά την τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Την είδηση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μετά το Eurogroup της Πέμπτης στο οποίο δεν υπήρξε καμία συμφωνία για την Ελλάδα και ενώ η κλεψύδρα για τη χώρα αδειάζει επικίνδυνα, με μόλις 12 μέρες να απομένουν μέχρι τη λήξη της παράτασης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου.

«Μετά την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα, αποφάσισα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19.00. Είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Οι πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν τη Δευτέρα στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι πολύ μεγάλες, ενώ πιθανότερο σενάριο πλέον, και παρά τις διαψεύσεις για το επίμαχο δημοσίευμα της γερμανικής Zeit είναι μία φόρμουλα παράτασης του προγράμματος, ώστε να υπερκεραστεί τυχόν πιστωτικό γεγονός την 1η Ιουλίου από μη πληρωμή της πακεταρισμένης δόσης του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα πρόταση για παράταση του προγράμματος, την οποία εξετάζει η ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο γεγονός ότι πίσω από τη συστράτευση των πιστωτών που διαμηνύουν ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν κείμενο δέσμευσης για διευθέτηση του χρέους της χώρας υπό την προϋπόθεση υλοποίησης των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Ελλάδα, ικανοποιώντας έτσι εν μέρει την ελληνική απαίτηση για βιώσιμη λύση για το χρέος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο το βράδυ της Πέμπτης είδαν θετικά την εξέλιξη αυτή, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν τελματώσει εδώ και καιρό, επαναφέροντας έτσι το πάγιο αίτημα για πολιτική επίλυση του ζητήματος μέσα από μία συμβιβαστική λύση σε επίπεδο ηγετών.

«Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν», αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Εκτιμούν, επίσης, ότι θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ, αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιστρέφει από την Αγία Πετρούπολη το Σάββατο, αναμένεται να έχει προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος για ακόμη μία φορά θα διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών. Ο ίδιος μάλιστα, όπως είχε διαρρεύσει μετά τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη, αναμένεται να αναλάβει να πιέσει το «σκληρό» ΔΝΤ να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν για το ασφαλιστικό με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτός από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να έχει μπαράζ επαφών με ευρωπαίους ηγέτες πριν την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, ζητώντας τους εκ νέου δέσμευση για το χρέος, ώστε να προλειανθεί το έδαφος για μία συμφωνία.

Την ίδια ώρα αναμένεται η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών ώστε να είναι σε ετοιμότητα για την σύγκληση έκτακτου Eurogroup ή EuroWorking Group ανά πάσα στιγμή.

Πάντως, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αμέσως μετά το Eurogroup της Πέμπτης, τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις ημέρες για να στείλει ολοκληρωμένες προτάσεις προς τους Θεσμούς, ώστε να εξεταστούν και εν συνεχεία να υπάρξει συμφωνία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός θα διατεθούν στην Ελλάδα μόνο αν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ απείλησε να γίνουν άμεσα απαιτητά τα σχεδόν 140 δισ. ευρώ του ESM σε περίπτωση που σημειωθεί πιστωτικό γεγονός με αφορμή τη δόση του ΔΝΤ στο τέλος του τρέχοντος μήνα.