Είκοσι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να αντλήσουν νέα κεφάλαια ύψους έως και 30 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των «τεστ κόπωσης» που θα πραγματοποιηθούν αυτό το μήνα, σύμφωνα με τραπεζίτες και αναλυτές.

Κορυφαίος Ευρωπαίος τραπεζίτης τονίζει ότι ακόμη και στην περίπτωση που τα αποτελέσματα των τεστ αποδειχθούν ήπια, οι ελλείψεις κεφαλαίου πιθανότατα να φθάσουν τα 30 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, οι εκτιμήσεις αυτές αντανακλούν τη μόνιμη νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά ως προς την προοπτική των ευρωπαϊκών τραπεζών, εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας «The Financial Times».

Στη Γερμανία

Οι ανησυχίες εντάθηκαν από τη στιγμή που ο Αξελ Βέμπερ, επικεφαλής της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, κάλεσε τους διευθύνοντες συμβούλους 16 γερμανικών τραπεζών να προετοιμάσουν έκτακτα μέτρα για άντληση κεφαλαίου στην περίπτωση που δεν περάσουν τη δοκιμασία των «τεστ κόπωσης».

Οι οκτώ Landesbanken, οι κρατικά ελεγχόμενες περιφερειακές γερμανικές τράπεζες, θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες με Γερμανό τραπεζίτη να εκτιμά ότι έως και τέσσερις διατρέχουν τον κίνδυνο να αποτύχουν στα τεστ. Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση των «τεστ κόπωσης» θα καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα, στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με τραπεζίτη που συμμετείχε στη συνάντηση με τους Γερμανούς τραπεζίτες.

Τις τελευταίες ημέρες, το εύρος συμμετοχής στα «τεστ κόπωσης» αυξήθηκε από 26 σε περίπου 100 τράπεζες, ενώ προστέθηκαν και μέτρα για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των τραπεζών σε κρατικό χρέος.

Περίπου τα δύο-τρίτα από τα 30 δισ. ευρώ που αναμένεται να αντληθούν προβλέπεται να επικεντρωθεί σε κρατικές τράπεζες, ενώ τα εναπομείναντα 10 δισ. ευρώ θα επιμερισθεί μεταξύ των χρηματοπιστωτικών οργανισμών του ιδιωτικού τομέα στις πιο προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Τραπεζίτες θεωρούν τις Monte dei Paschi και Banca Popolare di Milano στην Ιταλία, τη Banco Popular στην Ισπανία, καθώς και ελληνικές, πορτογαλικές και ιρλανδικές τράπεζες ως πιο πιθανές υποψήφιες για αύξηση κεφαλαίου.

Οι επενδυτές όμως ανησυχούν περισσότερο για την κατάσταση των ισπανικών ταμιευτηρίων, των λεγόμενων cajas. Μέχρι στιγμής, η Μαδρίτη έχει προσφέρει κρατική βοήθεια 12 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή νέων κεφαλαίων, στον τομέα, ενώ ρυθμιστικές αρχές πιστεύουν ότι θα χρειαστούν μόνο 3 δισ. ευρώ επιπλέον για τη στήριξη των cajas μετά τα «τεστ κόπωσης».

Εμπόδια

Σε πιθανά εμπόδια πιθανότατα να προσκρούσει η Ε.Ε. στην προσπάθειά της να ωθήσει τις τράπεζες σε εξυγίανση, από τη στιγμή που ο Φρανζ-Κριστόφ Ζέιτλερ, επικεφαλής του τμήματος εποπτείας τραπεζών της Μπούντεσμπανκ, είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν μπορούν να πιέσουν τις τράπεζες να συμμορφωθούν με το αίτημα για πλήρη διαφάνεια.

Πολύ περισσότερο, η κριτική που ασκεί η Γερμανία στο ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν «haircuts» (επιπρόσθετες χρεώσεις) για την έκθεση τραπεζών σε κρατικό χρέος, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία των «τεστ κόπωσης».

«Οι γερμανικές τράπεζες αντιστέκονται στο αίτημα να συμπεριληφθεί στα «τεστ κόπωσης» ολόκληρη η έκθεση των τραπεζών σε κρατικό χρέος, όπως ανέφερε πηγή, η οποία δεν βλέπει κανένα λόγο να αξιολογηθεί το άνοιγμα σε γερμανικό χρέος που κατατάσσεται στην κορυφαία κατηγορία αξιολόγησης.

Η ίδια γερμανική πηγή διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ότι υφίσταται ο ίδιος κίνδυνος σε όλα ανεξαιρέτως τα κρατικά ομόλογα, είτε πρόκειται για γερμανικά, ελληνικά ή ισπανικά. Όσο για τις ιταλικές τράπεζες, η Μoody’s κρίνει ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.