Με μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα φέτος αλλά και με μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και με έξτρα «πυρομαχικά» απέναντι στην ενεργειακή κρίση, το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι στο ενεργειακό μέτωπο υποχρεώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών να εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 έξτρα αποθεματικό ύψους 600 εκατ. ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Χωρίς να είναι ακόμα γνωστό εάν ο στόχος για το φετινό έλλειμμα θα αλλάξει στο προσχέδιο ή στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα είναι τελικά χαμηλότερο από το 2% του ΑΕΠ. Τα περιθώρια για καλύτερες επιδόσεις προκύπτουν από το άλμα της ανάπτυξης σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ( το 3,1% αναθεωρείται σε 5,3% σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αλλά η ΤτΕ εκτιμά πως θα φτάσει στο 6%) , τη διόγκωση των εσόδων (υπέρβαση 5,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο) αλλά και τον πληθωρισμό.

Μισή μονάδα χαμηλότερο έλλειμμα θα έδινε τη δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα στήριξης της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, αν ο στόχος παρέμενε στο 2% του ΑΕΠ. Από την άλλη, δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο για «εκπλήξεις» το 2023.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν μικρές αποκλίσεις και στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2023. Ο πήχης δεν αποκλείεται να τεθεί πιο κοντά στο 0,5% του ΑΕΠ παρά στο 1% όπως είναι ο στόχος.

Το μέγα ζητούμενο για το 2023 είναι η τροχιά του πληθωρισμού και ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε συντηρητικές εκτιμήσεις για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία.

Ο άγνωστος Χ που μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις και να οδηγήσει σε ισχυρούς κραδασμούς αλλά και δημοσιονομικά αδιέξοδα έχει να κάνει με την διάρκεια και την ένταση της ενεργειακής φωτιά που όπως όλα δείχνουν ότι θα μαίνεται για πολλούς μήνες ακόμα, πράγμα που προοιωνίζεται υψηλό κόστος για τα κρατικά ταμεία με τη συνέχιση του μοντέλου των επιδοτήσεων για το ρεύμα με θολό το τελικό ύψος του λογαριασμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% το 2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει νέο δυσμενές σενάριο για εκτίναξη του πληθωρισμού ακόμα και πάνω από το 8% ενώ για το 2023 ο πήχης τοποθετείται στο 4%.

Πάντως στο μέτωπο της ανάπτυξης εκφράζεται αισιοδοξία ότι παρά την ενεργειακή κρίση η οικονομία θα τρέξει φέτος πάνω από 5% έναντι 3,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη κυρίως λόγω του ισχυρού τουριστικού ρεύματος, δημιουργώντας ένα καλό εφαλτήριο για το 2023 οπότε εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2,1% με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να ανεβάζει στο 6% την ανάπτυξη για φέτος και να προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού στο 2,8% για το 2023.