Με «κομμένη την ανάσα» αγορές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιμένουν την 21η Ιουλίου 2022. Την Πέμπτη (21/7) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από χρόνια, και η Μόσχα θα αποκαλύψει τις προθέσεις της για τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου για εργασίες συντήρησης.

Ο Nord Stream βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωπολιτικής και ενεργειακής σκακιέρας. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εντείνουν συνεχώς την κόντρα και κάνουν τώρα τη Ρωσία να παίζει σκληρό πόκερ με τον αγωγό. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι μπορεί να μην καταφέρουν να γεμίσουν τις αποθήκες τους με φυσικό αέριο ειδικά ενόψει του χειμώνα,  κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο άλμα των τιμών της ενέργειας, σε γενικευμένο πληθωρισμό, ακόμη και σε ύφεση.

Ανοδος επιτοκίων

Παράλληλα ανεβαίνει συνεχώς το θερμόμετρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το ράλι του πληθωρισμού να αυξάνει συνεχώς τις πιέσεις για αυξήσεις επιτοκίων. Τα μέλη της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσουν την Πέμπτη για τη νομισματική  πολιτική. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δώσει σήμα για αύξηση κατά 0,25% αυτό το μήνα, αν και οι πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση είναι υπαρκτές λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει στην οικονομία –και ειδικά στην ενέργεια- ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο τεράστιος πληθωρισμός που αυτός ο πόλεμος συνεπάγεται.

Σε συναγερμό  

Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο αναμένοντας τις αποφάσεις Πούτιν, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.  Σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου τότε το ελληνικό ΑΕΠ θα κάνει απότομη «βουτιά» και θα κινηθεί φέτος σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το 4% που «βλέπει» η Κομισιόν. Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδας, στο σενάριο της πλήρους διακοπής των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Ρωσία, έχει προβλέψει ένα δυσμενές σενάριο όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι 1,8% το 2022, 0,3% το 2023 και 4,9% το 2024.

Ενα εφιαλτικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει οριστικά την προμήθεια φυσικού αερίου παρουσίασε πρόσφατα η Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι τα τιμολόγια ρεύματος και αερίου για τα νοικοκυριά θα εκτοξευθούν στα 500 ευρώ μηνιαίως.

Συγκεκριμένα, προβλέπει εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος περίπου 5.650 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αερίου, δηλαδή 470- 500 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020.