Το 2030 θα είναι πλήρως λειτουργικές οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις Ελλάδας-Ιταλίας, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου, θα έχουμε τουλάχιστον 25 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ το ηλεκτρικό Σύστημα θα είναι πιο ανθεκτικό, πολλοί από τους μεγάλους Υποσταθμούς θα έχουν ενσωματώσει τη νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία κλειστού τύπου GIS και θα έχουμε ολοκληρώσει τις υποβρύχιες διασυνδέσεις όλων των μεγάλων νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του 3ουPower & Gas Forum.

Έκανε επίσης γνωστό ότι εξετάζεται και η μετοχική συμμετοχή του Διαχειριστή τόσο στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όσο και στη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία ωριμάζει με ταχύ ρυθμό «και οι συνομιλίες με τους αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς προχωρούν σε πολύ καλό κλίμα».

«Μέσα στα επόμενα χρόνια, η χώρα θα αποκτήσει ένα πιο πυκνό δίκτυο εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές της ανάγκες στο μέλλον, τόσο μέσω ΑΠΕ όσο και μέσω νέων, εναλλακτικών πηγών ενέργειας», τόνισε ο κ. Μανουσάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παράλληλα, θα διαθέτει πιο σύγχρονες και ανθεκτικές ηλεκτρικές υποδομές, θωρακίζοντας το Σύστημα Μεταφοράς από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα με το νέο Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ο Διαχειριστής θα αντικαταστήσει το 60% των υφιστάμενων στοιχείων του Συστήματος με υπερσύγχρονο εξοπλισμό έως το 2026 και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του πλέον κρίσιμου εξοπλισμού Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης.