Συγγνώμη ζήτησε σήμερα η Shell για το ρωσικό αργό που αγόρασε την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πλήρως από την όποια ανάμειξή της σε ρωσικούς υδρογονάνθρακες λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. «Έχουμε έντονη επίγνωση ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου… δεν ήταν η σωστή και ζητούμε συγγνώμη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν βαν Μπούερντεν.

Η εταιρία αγόρασε φορτίο ρωσικού αργού από την ελβετική Trafigura, είπαν traders την Παρασκευή. Η Shell ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποχωρήσει από όλες τις ρωσικές της δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αεριού Sakhalin 2, στην οποία κατέχει ποσοστό 27,5% και η οποία ανήκει κατά 50% και τελεί υπό τη διαχείριση του ρωσικού ομίλου αερίου Gazprom.

Η Shell ακολούθησε το παράδειγμα άλλων εταιριών, όπως της BP που είπε ότι εγκαταλείπει το ποσοστό της 19,75% στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft.

Ωστόσο ήταν μια από τις λίγες εταιρίες της Δύσης που συνέχισε να αγοράζει αργό από τη Ρωσία από τότε που η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώθηκε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει την εφοδιαστική του αλυσίδα για το αργό πετρέλαιο για να μεταφέρει όγκους από την πληγείσα με κυρώσεις χώρα «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» και να κλείσει τους σταθμούς εξυπηρέτησής της καθώς και τις δραστηριότητες καυσίμων αεροσκαφών και λιπαντικών στη Ρωσία.

Η εταιρία ανέφερε ότι η αλλαγή θα χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και θα οδηγήσει σε μειωμένη δυνατότητα επεξεργασίας σε κάποια από τα διυλιστήρια της.

Γαλλία: Η ΕΕ θα αποφασίσει από κοινού σε περίπτωση εμπάργκο από τις ΗΠΑ στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να παραμείνει «ενωμένη» για το θέμα ενός εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο και η Γαλλία ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δράσουν «σε συντονισμό» με τους εταίρους τους, δήλωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπιλί, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

«Τους ζητάμε λίγο συντονισμό», δήλωσε το περιβάλλον της υπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Αντιλαμβανόμαστε την αμερικανική θέση», αλλά «δεν είναι καθόλου στην ίδια ενεργειακή κατάσταση με εμάς», υπογράμμισε η πηγή αυτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο ως αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία προκειμένου να στερήσουν πολύτιμους πόρους από τη Μόσχα, όμως δεν έχουν ακόμη λάβει απόφαση.

Η Ευρώπη βιώνει μια πολύ διαφορετική κατάσταση καθώς εισάγει το 40% του αερίου της από τη Ρωσία, υπογραμμίζει το περιβάλλον της Μπαρμπαρά Πομπιλί.

Έτσι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε χθες, Δευτέρα, πως οι εισαγωγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με προέλευση τη Ρωσία είναι «απαραίτητες» και εκτίμησε πως ο ευρωπαϊκός εφοδιασμός δεν μπορεί να διασφαλιστεί διαφορετικά σε αυτό το στάδιο.

«Θα αποφασίσουμε τη σωστή στιγμή αν θα ακολουθήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή θα είναι μια κοινή απάντηση», υπογράμμισε το περιβάλλον της υπουργού. «Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη, σε συνοχή και σε συντονισμό για κάθε απόφαση», επέμεινε, αποκλείοντας κάθε μονομερή απόφαση, κυρίως της Γαλλίας, που εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό αέριο σε σχέση με ορισμένες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες.

«Η Ευρώπη έχει λύσεις για να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο»

Η Ευρώπη έχει λύσεις για να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να επιταχύνει την εφαρμογή τους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση του χειμώνα 2022-2023.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν «κλειδωμένες» για τους καταναλωτές στην Γαλλία, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε μία σειρά ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση του «σοκ του φυσικού αερίου» που συνδέεται με την ρωσο-ουκρανική σύρραξη και τις συνέπειές της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η ανεξαρτησία δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία είναι εξαρτημένη κατά 20% για την τροφοδοσία της σε ρωσικό φυσικό αέριο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 40%, η Γερμανία είναι στο 55% και ορισμένες χώρες είναι απολύτως εξαρτημένες (…) για παράδειγμα για την Φινλανδία το 100% του ρωσικού αερίου προέρχεται από την Ρωσία», υπενθύμισε ο γάλλος υπουργός στο περιθώριο επίσκεψής του στην μονάδα παραγωγής υδρογόνου Air Liquide στην Νορμανδία προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «συλλογική ευρωπαϊκή λύση» για το θέμα.

Μεταξύ των λύσεων, ο Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στην ανάγκη «επιτάχυνσης της αποθήκευσης φυσικού αερίου το καλοκαίρι», «στην πλήρωση κατά 90% των αποθεμάτων για την αντιμετώπιση του χειμώνα του 2022».

«Η πρόκληση δεν είναι για τώρα, είναι για τον χειμώνα 2022-2023», υπενθύμισε.

«Δεύτερη δυνατότητα: ομαδικές αγορές, από κοινού, για την συγκρότηση μετώπου και την επίτευξη λιγότερο υψηλής ταρίφας», είπε. «Τρίτο πράγμα, η επιδίωξη διαφοροποίησης των προμηθειών» με άλλους παραγωγούς.

Τέταρτη λύση: η βελτίωση της λειτουργίας των τερματικών σταθμών LNG. «Υπάρχουν επτά στην Ισπανία, τέσσερις στην Γαλλία και δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας στην Γερμανία. Μπορούμε να βελτιώσουμε την λειτουργία των τερματικών σταθμών για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

Απέναντι στο «σοκ του φυσικού αερίου», ο Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στην δυνατότητα εκμετάλλευσης της βιομάζας και του βιοαερίου, «εναλλακτικών λύσεων που παράγονται στην Γαλλία και θα επιτρέψουν να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο».