Με τίτλο «Η ευρωζώνη θα παραμείνει ενωμένη, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα» δημοσιεύεται στο έντυπο Europolitics συνέντευξη του Μάρκο Ανουντζιάτα, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της General Electric.

Σε ερώτηση κατά πόσον η ευελιξία που παρέχεται στη Γαλλία και την Ιταλία (σσ. ως προς τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών τους στοιχείων) δημιουργεί κατάσταση δύο ταχυτήτων σε σύγκριση με την αυστηρότητα που επιδεικνύεται έναντι της Ελλάδας, ο Μάρκο Ανουντζιάτα το αρνείται, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη αναφέρει επισήμως τι αναμένουν από την Ελλάδα. Τα θεσμικά όργανα αφήνουν την πόρτα ανοιχτή στην αξιοποίηση της ευελιξίας, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσω της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει ο Μ. Ανουντζιάτα.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι μια ευελιξία ως προς τους στόχους του προϋπολογισμού είναι πιθανή, αλλά το μήνυμα προς την Αθήνα θα πρέπει να είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η εκπλήρωση των στόχων του υφιστάμενου προγράμματος. Ο ίδιος σημειώνει ότι τα θεσμικά όργανα αντιμετώπισαν αρχικά μια κυβέρνηση που επεδίωκε να εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμα, θέση την οποία χαρακτηρίζει ως «υψηλής σύγκρουσης». Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι σκοπός των θεσμικών οργάνων δεν είναι η λιτότητα «per se», αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης, και σημειώνει ότι πριν από τις εκλογές, η οικονομία στην Ελλάδα έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Όπως αποδεικνύουν η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι μεταρρυθμίσεις, αν και επώδυνες, αποδίδουν, μολονότι τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερα.

Ο Μ. Ανουντζιάτα σχολιάζει επίσης ότι το ελληνικό θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, καθώς παρατηρείται διάσταση ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον ρεαλιστικό συμβιβασμό με τα θεσμικά όργανα, όπως απεικονίζεται στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο ίδιος, επέλεξε να δώσει υποσχέσεις, μερικές από τις οποίες είναι σαφώς ασυμβίβαστες με το υπάρχον πρόγραμμα, αντίθεση η οποία πρέπει να επιλυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Σε ερώτηση κατά πόσο η General Electric έχει εκπονήσει σχέδιο σε επίπτωση ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, απαντά αρνητικά, σημειώνοντας ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Επίσης, προσθέτει, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, όπως το επιθυμεί και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Συνεπώς, το σενάριο είναι ότι η ευρωζώνη θα παραμένει ενωμένη, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα, καταλήγει ο Μάρκο Ανουντζιάτα.