Χρονικό περιθώριο έχεις τις 16 Ιουλίου 2021 έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάχθηκαν σε έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΑΑΔΕ.

Η υποβολή θα γίνει στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», από όλους όσους συμμετείχαν έστω και σε έναν από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η αρχική προθεσμία που έληγε στις 30 Ιουνίου παρατάθηκε με απόφαση του υπουργείο Οικονομικών έως τις 16 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, απαιτείται να επισυναφθούν μέσω της ειδικής εφαρμογής «Υποβολή Δικαιολογητικών Επιστρεπτέων Προκαταβολών» τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 1.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:

  • είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
  • είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:

  • ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και
  • ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

2. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση.

Πόσοι εντάχθηκαν στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές

Στον πρώτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής εντάχθηκαν 52.490 επιχειρήσεις, στον δεύτερο κύκλο εντάχθηκαν 89.732 στον τρίτο κύκλο εντάχθηκαν 101.522. Στον τέταρτο κύκλο εντάχθηκαν τα περισσότερα ΑΦΜ, ήτοι 447.041 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στον πέμπτο κύκλο ο αριθμός μειώθηκε σε 359.691, στον έκτο κύκλο οι δικαιούχοι μειώθηκαν περαιτέρω σε 286.181 και στον έβδομο και τελευταίο κύκλο, διαμορφώθηκαν σε 297.621 δικαιούχους.