Ζοφερή είναι η εικόνα από πλευράς τζίρου για τα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας μετά το άνοιγμα της αγοράς. Οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το μέλλον τους και ευελπιστούν ο Ιούνιος να αποδειχτεί καλύτερος μήνας από τον Μάιο.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

«Ο Ιούνιος δείχνει να έχει τάσεις ανόδου» τονίζει μιλώντας στο Newbeast ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. «Αισιοδοξούμε πως τα πράγματα αυτό τον μήνα και τους επόμενους θα πάνε καλύτερα καθώς τον φετινό Μάιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το 84,1% των εμπορικών καταστημάτων της πρωτεύουσας είχαν μεγάλη πτώση τζίρου».

«Χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε στους ρυθμούς του 2019 έχοντας βελτιωμένη ρευστότητα. Οι εμπορικές επιχειρήσεις χρειάζονται ακόμα στήριξη με στόχο να μπορέσουν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που υπάρχουν» υπογραμμίζει ο Σταύρος Καφούνης επικαλούμενος την έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών τον Μάιο του 2021 αναφορικά με την κατάσταση της αγοράς την πρώτη περίοδο της επαναλειτουργίας της.

«Λείπει έντονα ο τουρισμός»

«Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή λείπει έντονα ο τουρισμός και έτσι η κίνηση είναι υποτονική» εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών διαμηνύοντας πως ο Ιούνιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας για το μέλλον πολλών επιχειρήσεων.

«Το πρόβλημα είναι γεωγραφικό και όχι κλαδικό, έχει δηλαδή να κάνει με την περιοχή που βρίσκεται το κατάστημα και όχι με τα προϊόντα του» αναφέρει ο Σταύρος Καφούνης τονίζοντας πως το κέντρο της πρωτεύουσας έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα ενώ οι περιφερειακές περιοχές αρχίζουν να παίρνουν μία ανάσα.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχτούν»

Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να «ορθοποδήσουν» και να μην μπουν λουκέτα στα καταστήματα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών θεωρείται απαραίτητη η στήριξή τους από την κυβέρνηση.

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες και να έχουν τη δυνατότητα μίας γενναίας ρύθμισης των συνολικών οφειλών τους, με παράλληλη διατήρηση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων. Είναι αναγκαία η στοχευμένη στήριξη του λιανεμπορίου με τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της στήριξης του κλάδου της εστίασης» τονίζει ο Σταύρος Καφούνης.