Η διατήρηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στα επίπεδα των 27 δισ. ευρώ ή 15% του ΑΕΠ, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη.

Όπως προκύπτει, πάντως, από τις δηλώσεις του υφυπουργού, επικρατεί προβληματισμός στην κυβέρνηση αναφορικά με τις αντιδράσεις της Μόσχας, μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από την ΕΕ για το ρόλο που διαδραμάτισε στην ουκρανική κρίση.

«Φαίνεται ότι τελικά θα επικρατήσει νηφαλιότητα και δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργήσουν απώλειες για τους Έλληνες εξαγωγείς», δήλωσε ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας πάντως ότι η Ρωσική αγορά απορροφά μόλις το 1,5% των Ελληνικών εξαγωγών, ενώ σε αξία οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι 16 φορές περισσότερες από τις εξαγωγές».

Όπως ανέφερε, πάντως, λήφθηκαν τρεις αποφάσεις για το θέμα, με δεδομένο, καταρχήν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, όπως είπε, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξαγωγικού Εμπορίου θα διερευνήσει την προώθηση άμεσων δράσεων ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου για τους κλάδους που επηρεάζονται αρνητικά.

Και τρίτον, στο προσεχές συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου «θα θέσω στους συναδέλφους μου την ανάγκη στήριξης κλάδων που ενδεχομένως να πληγούν δυσανάλογα από την κρίση. Το ίδιο θα πράξουν και οι συναρμόδιοι συνάδελφοι στα αντίστοιχα Συμβούλια Υπουργών που συμμετέχουν».

Τέλος, αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται είναι:

– Η υλοποίηση των 25 δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που μειώνει το κόστος και το χρόνο για την πραγματοποίηση των εξαγωγών,
– Η ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας,
– Η δημιουργία ειδικών εργαλείων ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ,
– Ο διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και
– Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ.