Τη διάλυση της τρόικας φαίνεται ότι εξετάζουν οι Βρυξέλλες, ωστόσο η λιτότητα και το μνημόνιο μένουν στην Ελλάδα για ακόμη 6 χρόνια και ο φθινόπωρο θα είναι καυτό. Μπορεί οι περισσότεροι να άκουσαν με ανακούφιση το γεγονός ότι η τρόικα ενδέχεται να διαλυθεί και να μην επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε 3 μήνες, ωστόσο αυτό συνοδεύεται από ένα νέο πρόγραμμα έξι ετών, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει ορόσημα τα οποία θα πρέπει να πετυχαίνει η Ελλάδα για να λαμβάνει σταδιακά μείωση του χρέους.

Ως δίχτυ ασφαλείας, θα δοθεί στην Ελλάδα προαιρετική γραμμή πίστωσης από την ευρωζώνη, αλλά εάν χρησιμοποιηθεί θα επανέλθει η αυστηρότερη επόπτευση της Ελλάδας.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη διάλυση της τρόικας που εποπτεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψουν στην Αθήνα να προωθήσει το δικό της σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας σε αντάλλαγμα μιας «σταδιακής ανακούφισης χρέους», αναφέρουν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η συζήτηση, που βρίσκεται στα πρώτα στάδια, θα αποκτήσει δυναμική καθώς η Ελλάδα και οι εταίροι της χαράζουν την νέα πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα όταν λήξει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, προς τα τέλη του 2014, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η διάλυση της τρόικα, που απαρτίζεται από εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ορισμένοι στην Ελλάδα «παρομοιάζουν με την Γερμανική ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα», πιθανότατα θα αποτελέσει κομβικό σημείο του νέου σχεδίου για την Αθήνα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληροφορίες μιλλούν για μεταστροφή σε ένα πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους» με πιο ήπια επόπτευση, πουθα μπορούσε να εξομαλύνει τη δημόσια δυσαρέσκεια και να υποστηρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και υπόσχεται να «σκίσει» την συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Την «αστυνόμευση» της τρόικας θα αντικαταστήσει ειδική ομάδα δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα διενεργεί εξαμηνιαίους ελέγχους και όχι τριμηνιαίους όπως σήμερα, εφόσον η Ελλάδα δεν χρειαστεί φρέσκα κεφάλαια.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα δεσμευθεί σε εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα που θα της έχουν τεθεί θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με κάποια μορφή, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ισχυόντων δανείων, αντί για την προσφορά νέων δανείων.

«Δεν θα υπάρχει τρόικα» δήλωσε αξιωματούχος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι ελληνική. Οι Έλληνες θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα ως τον Οκτώβριο, το οποίο θα εγκριθεί ως τον Δεκέμβριο και θα ισχύσει από τις αρχές 2015».

Ως δίχτυ ασφαλείας, θα δοθεί στην Ελλάδα προαιρετική γραμμή πίστωσης από την ευρωζώνη, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο. Εάν χρησιμοποιηθεί θα επανέλθει η αυστηρότερη επόπτευση της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ παράλληλα θα κρατήσει το δικό του πρόγραμμα διάσωσης έως το 2016, συνεχίζοντας να ασκεί επιρροή στην Αθήνα.