Στο άνοιγμα του λιανεμπορίου εστίασαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής τους συνέντευξης το πρωί της Τρίτης (12/1) ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Όπως τόνισαν και οι δύο θα πρέπει σαφώς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ενώ πιθανό σενάριο αποτελεί τα καταστήματα να ανοίξουν στις 18 του μήνα.

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία δραστηριότητα με απόλυτη ασφάλεια. Σε κάθε άνοιγμα θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, το θέμα είναι να είναι μικρή» ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε, το λιανεμπόριο, ιδίως τα μικρά καταστήματα, πρέπει να λειτουργήσει με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια. «Το πώς θα λειτουργήσει εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε σαν πολίτες».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εγώ είναι πως πολλοί φορούν τη μάσκα για αποφύγουν το πρόστιμο και όχι για να προφυλακτούν» είπε.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. «Θα πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά με click away και τα υπόλοιπα με ραντεβού, όπως παραδείγματος χάρη τα μαγαζιά ένδυσης».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, συμφωνώντας με την άποψη του κ. Βασιλακόπουλου, επεσήμανε: «Οφείλουμε και εμείς να ακουγόμαστε. Λέω μια γνώμη που εκφράζει και την κοινή γνώμη πλέον. Δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει» ενώ εκτίμησε πως τα καταστήματα θα ανοίξουν τη Δευτέρα (18/1).

Όπως είπε, το λιανεμπόριο είναι ένας ενιαίος κλάδος, άρα θα πρέπει να ανοίξει οριζόντια. «Να λειτουργήσει με αυστηρούς όρους. Να επανεξετάσουμε τη λειτουργία των σουπερμάρκετ. Γίνεται χαμός στους δρόμους».