Τις επενδύσεις τους στο σφυρί ίσως αναγκαστούν να βγάλουν πολλοί απ’ τους ξενοδόχους της πρωτεύουσας, αν συνεχιστεί η παρατεταμένη κρίση στον κλάδο. Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, με την ευκαιρία του Μαραθωνίου, η κατάσταση για τα ξενοδοχεία της Αττικής εξακολουθεί να είναι πολύ άσχημη.

Τα νούμερα στο τελευταίο εννεάμηνο μόνο καλά δεν ήταν. Τα έσοδα φέτος έχουν μειωθεί γύρω στο 7%, συνεχίζοντας την περσινή κατρακύλα του 18%. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, πολλοί ξενοδόχοι της πρωτεύουσας θα αναγκαστούν να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους.

Ήδη σε πολλά ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να βγαίνουν πωλητήρια. Όμως η συγκυρία είναι κακή κι αυτό φρενάρει τις πωλήσεις. Οι τιμές με τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να πουλήσει τώρα είναι πολύ χαμηλές. Έτσι, αν οι ξενοδόχοι πουλήσουν αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά δε θα έχουν κάνει απόσβεση των ποσών που είχαν επενδύσει. Η χασούρα θα είναι μεγάλη και θα είναι όλη από την τσέπη τους, μιας και η Αττική δεν επιδοτείται τουριστικά από το κράτος.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής, Γ. Ρέτσος, δηλώνει ότι οι ξενοδόχοι θα προσπαθήσουν όσο μπορούν προκειμένου να μην αναγκαστούν να βγάλουν στο σφυρί τις περιουσίες τους. «Μέχρι στιγμής το παλεύουμε όσο μπορούμε», δήλωσε ο κ. Ρέτσος.

Μάλλον, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεπουλήσει όσο- όσο μία επένδυση υψηλού κόστους. Το επίπεδο – και το κόστος- των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας ανέβηκε πολύ, λόγω των ολυμπιακών αγώνων. Άλλωστε, την περίοδο που η Αθήνα οργάνωνε ολυμπιακούς αγώνες, όλα ήταν τελείως διαφορετικά από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση!

Τότε, το να αποκτήσεις ξενοδοχείο στην Αθήνα έδειχνε μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία. Όλοι περίμεναν μόνο άνοδο. Κι όντως, τη χρονιά της Ολυμπιάδας διαδέχθηκαν τέσσερις ανοδικές χρονιές, μέχρι να έρθει η παγκόσμια οικονομική κρίση, που έφερε κατρακύλα στον τζίρο.

Για να επιβιώσουν τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, περιμένουν από την κυβέρνηση παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο κι όχι να τους δώσει κάποια οικονομική βοήθεια. Το να περιμένουν, άλλωστε, λεφτά από το κράτος, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Κυρίως περιμένουν το νομοσχέδιο για την κρουαζιέρα, που ελπίζουν ότι θα απελευθερώσει την αγορά, όπως γίνεται στην Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία και θα δώσει κίνητρα στις κρουαζιέρες να μένουν στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφελούνται και τα ελληνικά ξενοδοχεία από την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Πηγή: reporter.gr