Το τελευταίο διάστημα, καλούμαστε να αλλάξουμε πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες. Όλοι μαζί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια καινούργια πραγματικότητα για την οποία, σίγουρα κανείς μας δεν είχε προετοιμαστεί. Μένουμε σπίτι και πλέον απλές, καθημερινές συνήθειες έχουν μια διαφορετική μορφή: ο τρόπος που επικοινωνούμε, δουλεύουμε, διασκεδάζουμε έχει αλλάξει. Μοιραία, στη νέα αυτή πραγματικότητα προσαρμόστηκαν και οι αγορές μας, καθώς για τις περισσότερες από αυτές στρεφόμαστε πλέον στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η Mastercard, παραμένοντας δίπλα μας και σε αυτή την  πρωτόγνωρη καθημερινότητα, δημιούργησε έναν διαφορετικό οδηγό επιβίωσης, συμβατό με την ανάγκη μας για ασφαλείς και απρόσκοπτες συναλλαγές. Απλά, γρήγορα και εύκολα, έτσι όπως θέλουμε να είναι και οι συναλλαγές μας, ο οδηγός περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε, για ασφαλείς συναλλαγές στο online περιβάλλον ή ανέπαφα, για αγορές από φυσικά καταστήματα.

Ξεκινώντας από το online περιβάλλον, δίνουμε προσοχή σε μία σειρά από λεπτομέρειες που διασφαλίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών μας. Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αγορά, ελέγχουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του καταστήματος, η οποία πρέπει να ξεκινάει από “https://”. To “s” στο τέλος δηλώνει ότι το περιβάλλον της ιστοσελίδας που επισκεφθήκαμε είναι ασφαλές.

Παράλληλα, διαβάζουμε τα σχόλια άλλων χρηστών για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ ενημερωνόμαστε και από το περιβάλλον μας για ασφαλή sites που έχουν χρησιμοποιήσει για αγορές. Σε κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα ελέγχουμε πάντα το κάτω μέρος της ιστοσελίδας να υπογράφεται από τα μεγάλα σχήματα πληρωμών, γεγονός που διασφαλίζει περαιτέρω τη συναλλαγή μας. Στη διαδικασία της πληρωμής δεν μοιραζόμαστε περισσότερα από όσα πρέπει, παρέχουμε μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες: είδος και αριθμό κάρτας, ημερομηνία λήξης και τριψήφιο κωδικό ασφαλείας, τη διεύθυνση αποστολής και το ονοματεπώνυμό μας.

Μόλις ολοκληρώσουμε την αγορά μας, ελέγχουμε πάντα το αρχείο συναλλαγών μας και τις πρόσφατες κινήσεις του λογαριασμού μας. Τέλος, η απόδειξη που μας προωθείται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, χρησιμοποιείται ως εγγύηση της αγοράς μας. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δούμε στην απόδειξη κάτι περίεργο, επικοινωνούμε άμεσα με την υπηρεσία αμφισβητήσεων συναλλαγών της τράπεζάς μας.

 

 

Για την περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε τις αγορές μας σε φυσικό κατάστημα, χρησιμοποιούμε την κάρτα μας για να πληρώσουμε ανέπαφα. Άλλωστε το όριο στις ανέπαφες πληρωμές, χωρίς χρήση PIN, πρόσφατα αυξήθηκε στα 50€, που πρακτικά σημαίνει ότι για τις περισσότερες αγορές μας μέχρι και αυτό το ποσό, δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό της κάρτας μας (σε κάποιες συναλλαγές, το PIN ενδέχεται να ζητηθεί, στα πλαίσια της Δεύτερης Ευρωπαϊκής Οδηγίας Υπηρεσιών Πληρωμών).

Παράλληλα, σε κάθε ανέπαφη πληρωμή, η κάρτα ή το κινητό μας (εφόσον χρησιμοποιούμε τις σχετικές εφαρμογές πληρωμών) δεν χρειάζεται να ακουμπήσουν το τερματικό POS – απλά τα κρατάμε σε μικρή απόσταση από το POS και η συναλλαγή μας πραγματοποιείται. Τέλος, δεν χρειάζεται να αφήσουμε από το χέρι την κάρτα μας για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Όταν έρθει η ώρα της πληρωμής ζητάμε από τον ταμία το POS, για να την περάσουμε εύκολα, γρήγορα και κυρίως με ασφάλεια.

Μπορεί να μένουμε σπίτι, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε μέσα από μια μικρή αγορά να έρθουμε πιο κοντά με όσα αγαπάμε, ή να δημιουργήσουμε στιγμές που θα προσφέρουν χαρά στους δικούς μας ανθρώπους. Είτε online, είτε στο φυσικό κατάστημα, η Mastercard® κάρτα μας, μας προσφέρει ασφάλεια και ευκολία σε κάθε συναλλαγή.  Για κάθε τι μικρό που μας δίνει χαρά, σε εμάς και σε όσους αγαπάμε, για όσα έχουμε ανάγκη και για όσους έχουμε ανάγκη, για τις στιγμές που θέλουμε να μετρούν κι όχι απλά να περνούν.

Ζούμε ανέπαφα, αλλά παραμένουμε σε επαφή.