Την προώθηση της καινοτομίας, πέρα από την τεχνολογική ανάπτυξη (καινοτομία στο design, στη διαδικασία παραγωγής, στη διάθεση των προϊόντων στην αγορά κοκ) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησε στο Συμβούλιο υπουργών Ανταγωνιστικότητας στο Λουξεμβούργο ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Αλ. Φούρλας που εκπροσώπησε τη χώρα μας ενώ τόνισε ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την καινοτομία είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όπως είπε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πιθανότερο να αξιοποιήσουν τέτοιες μορφές καινοτομίας λόγω έλλειψης πόρων για την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτές στον κλάδο των υπηρεσιών και του τουρισμού, που υλοποιούν τέτοιου είδους καινοτομίες.

Σημείωσε ακόμη την ανάγκη δρομολόγησης του προγράμματος για την προώθηση της καινοτομίας στο δημόσιο τομέα και στην κοινωνική καινοτομία ενώ στο πλαίσιο της παρέμβασης του για τις βιομηχανικές πτυχές της Ένωσης Καινοτομίας ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν κλειδί στην προώθηση του ευρωπαϊκού στόχου αυτού, καθώς έχουν τα ισχυρότερα κίνητρα για διαρκή καινοτομία, που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωση και τη μεγέθυνσή τους, ενώ διαθέτουν και πρόσβαση στο απαραίτητο καινοτομικό δυναμικό.

Σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ο κ. Φούρλας υπογράμμισε ότι «η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την καινοτομία είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Να μάθουμε από τους καλύτερους στον κόσμο για το πώς εξασφαλίζουν χρηματοδότηση στις μικρές, καινοτόμες επιχειρήσεις και ποιά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους, ήτοι από την ανάγκη για business angels, seed capital, venture capital, έως την παροχή άλλης μορφής βοήθειας ή υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς venture capital και η προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, αποτελούν ιδιαίτερα θετικές δεσμεύσεις. Προς την ίδια κατεύθυνση, είμαστε υπέρ της επανεξέτασης του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την καινοτομία εντός του 2011».

Αναφερόμενος στην ενθάρρυνση της δικτύωσης (clusters), ο γενικός γραμματέας τόνισε: «Η πολιτική της Ε.Ε. για την ενθάρρυνση της δημιουργίας δικτύων χρειάζεται να προσανατολιστεί περισσότερο στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ παράλληλα είναι κρίσιμη η ανάπτυξη και προώθηση στρατηγικής πληροφόρησης σχετικά με τα δίκτυα με στόχο την ενθάρρυνση ανάλογης επιχειρηματικής κουλτούρας και κουλτούρας συνεργασίας. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθεί και η διασύνδεση των δικτυώσεων αυτών με άλλες δικτυώσεις, σε άλλες χώρες, διασυνοριακά».