Χρεώσεις τραπεζών: Πώς επιβαρύνονται οι καταναλωτές, τι λένε οι τράπεζες και τι γίνεται στο εξωτερικό

Το μεσημέρι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:20
24/10/2019
Χρεώσεις τραπεζών: Πώς επιβαρύνονται οι καταναλωτές, τι λένε οι τράπεζες και τι γίνεται στο εξωτερικό
16
loading

Οι χρεώσεις των τραπεζών σε σειρά συναλλαγών, όπως η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, η έκδοση απόδειξης για την κίνηση του λογαριασμού ή η αλλαγή pin, θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μες εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση του «Economist», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα συζητήσουμε (με τις τράπεζες) και πώς θα αντιμετωπισθούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν. Για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει απλώς την κίνηση του λογαριασμού του ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας επειδή στο χωριό του πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη». «Θα τα συζητήσουμε αυτά καλή την πίστη και πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις αμοιβαία αποδεκτές», είπε ο πρωθυπουργός.

Την αντίδραση τους για τις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών έχουν εκφράσει επίσης πολιτικά κόμματα, φορείς της αγοράς και επιμελητήρια.

Πού επιβάλλονται χρεώσεις

Όλες οι τράπεζες, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από την τράπεζα που έχει εκδοθεί η κάρτα τους διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για στους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζας τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές, όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας), είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή απλώς έληξε, για αλλαγή/απεμπλοκή pin, με τη νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και οι πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες επίσης συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

Οι θέσεις των τραπεζών

Από την πλευρά τους, όπως ανέφεραν και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη τραπεζών σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του ετήσιου τραπεζικού συνεδρίου της ΕΕΔΕ για τη διαχείριση κινδύνων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, οι χρεώσεις και οι προμήθειες αυτές επιβάλλονται προκειμένου οι τράπεζες να καλύψουν μέρος των πολύ μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούν στη διαδικασία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, που θα ανέλθει και θα ξεπεράσει το ένα δις ευρώ στην τριετία μέχρι το 2021. Επίσης διότι εναλλακτικά δίκτυα όπως τα ΑΤΜ έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης και λειτουργίας (διαχειριστικό κόστος). Προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να είναι υγιές και κερδοφόρο και να μπορεί να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία θα πρέπει να βρει και νέες πηγές εσόδων, επισημάνθηκε από διοικητικά στελέχη από το βήμα του συνεδρίου της ΕΕΔΕ.

Τα στελέχη των τραπεζών αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχει υπάρξει κοινή γραμμή και συνεννόηση στις πρόσφατες νέες χρεώσεις, επισημαίνοντας ότι οι προμήθειες και οι χρεώσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάμεσα στις τράπεζες και κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν καν σε όλες τις τράπεζες.

Επισημαίνουν επίσης ότι κάποιες προμήθειες συνδέονται με την γενικότερη σχέση του πελάτη με την τράπεζά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ετήσια συνδρομή των 30 περίπου ευρώ που επιβάλλεται από κάποιες τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες. Για παράδειγμα σε πελάτες που διατηρούν μισθοδοτικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα δεν επιβάλλεται αυτή η προμήθεια. Επίσης σε πελάτες που κάνουν χρήση της κάρτας τους δίνεται η δυνατότητα αντιλογισμού με μια αίτηση, ώστε να πάρουν πίσω την χρέωση των 30 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το ΑΜΠΕ, τραπεζικά στελέχη σε συζητήσεις που είχαν με δημοσιογράφους επισημαίνουν ότι οι τράπεζες είναι πρόθυμες για μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα των προμηθειών προς όφελος όλων των πλευρών.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη με εμπειρία και προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και πίνακες χρεώσεων και προμηθειών που δημοσιεύουν ξένες τράπεζες, επιβάλλονται προμήθειες και χρεώσεις σε ανάλογες συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση και στο εξωτερικό η κάθε τράπεζα ακολουθεί αυτόνομα την δική της τιμολογιακή πολιτική και οι όποιες χρεώσεις πηγαίνουν τελικά στους καταναλωτές παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις τόσο στο εύρος όσο και στο ύψος της επιβάρυνσης, ανάλογα με την τράπεζα.

Σε πολλές τράπεζες του εξωτερικού, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι χρεώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την συνολική σχέση του πελάτη με την τράπεζα τους, τα προϊόντα που διατηρεί και την χρήση που κάνει (με κριτήριο την συχνότητα και το ποσό αναφορικά με τις κάρτες), τις καταθέσεις κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες πελατειακές τους κατηγορίες, τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές δεν επιβάλλουν χρεώσεις στις βασικές συναλλαγές. Σε αντιστάθμισμα όμως επιβάλλουν μια ετήσια προμήθεια-συνδρομή στο πελάτη, στην οποία ενσωματώνονται οι επιμέρους χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλλονται ανά συναλλαγή στη διάρκεια του χρόνου. Η ετήσια αυτή προμήθεια συνδέεται με την συχνότητα χρήσης καρτών, το ύψος των συναλλαγών κλπ.

Επίσης, οι χρεώσεις για την χρήση ΑΤΜ άλλων τραπεζών διαφοροποιούνται ανά τράπεζα. Μερικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες ώστε να μην υπάρχει χρέωση εάν χρησιμοποιεί ο καταναλωτής το δίκτυο ΑΤΜ άλλης τράπεζας με την οποία έχει συμφωνία. Για το λόγο αυτό μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες συστήνουν στην πελατεία τους να ενημερώνεται για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η τράπεζα τους με άλλες τράπεζες, ώστε να αποφεύγουν επιπλέον χρεώσεις και προμήθειες όταν χρησιμοποιούν ΑΤΜ για διάφορες συναλλαγές.

Το μεσημέρι η συνάντηση πρωθυπουργού-διοικήσεων τραπεζών

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 13:30, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar 2018

  ΣΥΡΙΖΑ Αλεζη Τσιπρας ΟΧΙ Αθηνας ΣΤΥΝΟΜΙΣΑ

 2. avatar Αυστριακος

  Αν σας ενδιαφέρει, στην τράπεζα μου στην Αυστρία όπου κατατίθεται ο μισθός μου πληρώνω ανά τρίμηνο €16 για την διατήρηση του και περιλαμβάνει δέκα περίπου κινήσεις διαδικτυακά. Στο γκισέ δεν ισχύει, εκεί πάει €5,50 περίπου. Σε κάποια ΑΤΜ που δεν ανήκουν στην τραπεζική ένωση, €3 η ανάληψη.
  Οσοι μιλάτε για ψηλους μισθούς, σκεφτείτε ότι στην Βιέννη πχ, αν κερδίζεις €1.500 τον μήνα χρειάζεσαι μαζί με θέρμανση και ηλεκτρικό γύρω στα €700 για ένα διαμέρισμα 50 τμ. Φυσικά σε μέτρια προς υποβαθμισμένη περιοχή.
  Πρέπει κάποτε να συγκρίνετε την αγοραστική δύναμη και όχι το ποσό. Όταν υπήρχε η δραχμή κυκλοφορούσαν 10χιλιαρα, αλλά ποια ήταν η αξία τους...

 3. avatar Leonidas21

  Για να συντηρούνται οι καρεκλοκένταυροι στις καρέκλες τους... πως γίνετε εν καιρό κρίσης οι Διοικήσεις των Τραπεζών να κάνουν αυξήσεις στους μισθούς τους και να προσλαμβάνουν νέους Γενικούς Διευθυντές, προέδρους και αντιπροέδρους χωρίς να διώχνουν τους προηγούμενους ένας Θεός ξέρει...

 4. avatar Κρίκος

  Το τι και πόσο χρεώνουν οι τράπεζες στο εξωτερικό καλό είναι να μας το πουν ενώσεις καταναλωτών κι όχι οι ίδιοι οι τραπεζίτες που φυσικά έχουν κάθε λόγο να λένε ψέμματα.

 5. avatar κακόμοιρος

  Τους πληρώσαμε τα εορτοδάνεια που έδιναν στον ένα και στον άλλο χωρίς εγγυήσεις τώρα ήρθαν ξανά για να μας τα ξαναπάρουν !!! Κυβέρνηση ήτα αν δεν κάνω λάθος πάλι η δεξιά και μετά ήρθαν τα μνημόνια ; Στο χέρι σου είναι τώρα Κούλη να διορθώσεις λίγο μια παλιά κατάσταση!!!

 6. avatar Για Γελια….

  Μπήκα και εγώ να διαβάσω τις χρεώσεις απο τις ξένες τράπεζες...αλλά.......και κατάλαβα ότι αυτά μόνο στην ελλάδα γίνονται!!!!!!

 7. avatar PavlosP

  Δώστε μου εμένα τον αντίστοιχο μισθό που παίρνει ο συνάδελφος μου στην Ολλανδία πχ και μετά εφαρμόστε τις χρεώσεις των εκεί τραπεζών.

  Ότι τους συμφέρει λένε οι τραπεζίτες.

 8. avatar kez

  Στο εξωτερικό δεν δέχονται καν μετρητά

  1. avatar Αλήθεια;;;

   Σε ποια χώρα αναφέρεσαι; Γιατί έχω προσωπική εικόνα από Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ, ώστε να σε διαψεύδω

 9. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

  Θα το πληρώσεις ακριβά! Και στις τραπεζικές συναλλαγές.

 10. avatar Τα ρεστα τους

  Ολοκληρο αρθρο για να μας χρεωνουν σιγα σιγα.

 11. avatar ZAIO

  ΑΝΤΕ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΥΓΚ

 12. avatar ZAIO

  ΝΑ ΧΑ......Ω ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΩ ΤΟ ΚΟΥΜΟΥΥΥΥΥΥΝΙΣΜΟ ΣΟΥ

 13. avatar ZAIO

  Παρε χαπι τωρα

 14. avatar σοβαρά τώρα

  Πληρώνω τα πάντα ηλεκτρονικά και σε όλες τις ΔΕΚΟ και σε ΕΦΚΑ έχω προμήθεια. Στο γκισέ γίνετε το ίδιο. Άρα όλοι οι λογαριασμοί αυξάνονται και δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

 15. avatar Άρρωστεια

  Ναι εφαρμόζονται και στο εξωτερικό οι χρεώσεις (ισως). Στο εξωτερικό όμως δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις με κάρτα τις αγορές σου για να συμπληρώσεις αποδείξεις.δηλαδή με το ζόρι βάζεις τα λεφτά σου στην τράπεζα , δεν μπορείς να τα έχεις μετρητά και πληρώνεις για αυτό! Αυτό είναι βιασμός μετά ξύλου. \'Αυτός είναι ο φιλελευθερισμός . Καθίστε πάνω τώρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει