Ηλεκτρονική «παγίδα» για ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα

Φόρους και τέλη θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά χιλιάδες φορολογούμενοι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:40
17/10/2019
Ηλεκτρονική «παγίδα» για ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα
9
loading

Ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε νομιμοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων και «ξέχασαν» να δηλώσουν τις αλλαγές στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στη Εφορία και τους Δήμους θα βρεθούν το 2020 στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι ΟΤΑ αναμένεται τους επόμενους μήνες να «τρέξουν» εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να γίνει μια  νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων και να προσδιορίζονται με ακρίβεια φόροι και τέλη που συνδέονται με αυτά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9, στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο.

Ένας πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος έδειξε ότι στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα σε σχέση με αυτά που δηλώνονται για παράδειγμα στο Κτηματολόγιο. Επιπλέον, πολλές ασυμφωνίες εντοπίζονται μετά τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια όπου οι ιδιοκτήτες ενώ προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων δεν έκαναν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο Ε9 και στα αρχεία των δήμων.

«Ξέχασαν» δηλαδή να εμφανίσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους μετά την νομιμοποίηση αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων. Το αποτέλεσμα: μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε φόρους και τέλη και χασούρα εσόδων για το δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Έτσι, τους επόμενους μήνες θα γίνουν εκτεταμένες διασταρώσεις και η λυπητερή θα φανεί το 2020 με τους  ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αναδρομικά φόρους και τέλη που γλίτωσαν κατά την τελευταία πενταετία.  Ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα οδηγήσουν σε έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του δημοσίου το 2020, όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εστάλη στην Κομισιόν. Αναφέρεται  (σε επιμέρους πίνακα) πως έχουν προϋπολογιστεί έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ, μόνο από τις διασταυρώσεις επί των τετραγωνικών μέτρων χώρια τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και την προσαρμογή τους στο ύψος των εμπορικών σε συνδυασμό με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές

Τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται ένα εκτεταμένο πλέγμα διασταυρώσεων και επαληθεύσεων των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων και εισοδημάτων προκειμένου να υπολογιστούν σωστά μια σειρά φόρων και τελών που συνδέονται με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας.

Μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων όπως άλλωστε και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας.

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2020, μετά τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 194 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 145 εκατ. ευρώ, λόγω ενίσχυσης των εσόδων κυρίως από τις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών (καθαριότητας / ηλεκτροφωτισμού, ακίνητης περιουσίας / φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων), καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar kostas palaiologos

  Χειροτερος απο τον τσιπρα δεν υπαρχει. Ειναι το ναδιρ και απο αγραμματοσυνη.

 2. avatar ΣΤ

  Τοσα χρονια γιατι δεν εμποδιζαν τους Μηχανικους να κατασκευαζουν σπιτια με Υμιυπεθριους χωρους παντα για να κονομανε και να εχουν εχμαλοτους τους πολιτες

 3. avatar Τι λέτε ρε μάγκες.

  Δηλαδή να παρανομούν και να μην πληρώνουν. οι νομοταγείς να βγάλουν το φίδι. Και γράφουν οι μισοί Καλά να πάθετε Κυριάκο θέλατε και μπλα μπλα μπλα. Μπράβο σε όποιον το έκανε.

 4. avatar ic

  Στις 27-07-2011 υπήρξε μια αεροφωτογραφία που αποτύπωσε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα πολεοδομικά. Μετά το 2011 στον Δήμο Αθηναίων υπάρχει γεγονός κατασκευής αυθαιρέτου σε ταράτσα πολυκατοικίας πάνω σε κοινόχρηστο τμήμα της πολυκατοικίας. Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ είναι ανύπαρκτο. Το άτομο που παρανομεί γνωρίζει ότι δεν υπάρχει έλεγχος (από το ΥΠΕΚΑ ή τον Δήμο Αθηναίων ή το παρατηρητήριο της Περιφέρειας Αττικής) και οτι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Προφανώς περιμένει μελλοντική νομιμοποίηση δίνοντας ψηφαλάκια

 5. avatar Καλά να πάθετε

  Ηρθαν οι κλέφτες το παλατι έχει εξοδα, πληρώνετε κοροιδα

 6. avatar Ρουφιάνος…

  το Κτηματολόγιο ????

 7. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

  Θα το πληρώσεις ακριβά!

 8. avatar Τόνο Μάσας.

  XA XA XA μοιράζει πόνο και εισπράττει φόρους ο Μητσοτάκης. Δως τους να καταλάβουν Κούλη.
  ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΝΕ ΤΑ ΓΙΔΙΑ. χαχαχα
  Νομίσατε οτι θα ξεφεύγατε ε? ΧΑ ΧΑ ΧΑ ....
  Για περάστε απο το ταμείο της εφορίας που σας θέλουν κάτι ....

  1. avatar Μόνο που,

   αν τα έκανε ο Τσίπρας, θα πέφταμε να τον ... φάμε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει