Τη μεγαλύτερη μείωση στους τελευταίους 19 μήνες σημείωσε σήμερα ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI (MXWO) σε ποσοστό 3%, μετά την ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι μπορεί να μειώσει τη νομισματική στήριξη στην αμερικανική οικονομία και την επιδείνωση της κρίσης ρευστότητας στην κινεζική αγορά χρήματος, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Ο δείκτης μετοχών των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων Standard & Poor’s 500 υποχωρεί κατά 1,6%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,38%, αφού προηγουμένως είχε φθάσει στο 2,47%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.

Ο Πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε χθες ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων, οι οποίες πυροδότησαν την άνοδο στα χρηματιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, και να σταματήσει το σχετικό πρόγραμμα το 2014, εφόσον εκλείψουν οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού της τομέα μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό και ότι το επιτόκιο αναφοράς της αγοράς χρήματός της έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.