Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση διετούς παράτασης στη Σλοβενία (σ.σ. η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup και το Ecofin), με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

«Η αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα (της σλοβενικής κυβέρνησης) που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, είναι απόδειξη πως η Σλοβενία μπορεί να επιτύχει το στόχο χωρίς τη λήψη διεθνούς βοήθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπράτουσεκ.

Οι δηλώσεις της κ. Μπράτουσεκ έγιναν έπειτα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Σλοβενία δεν θα έρθει αντιμέτωπη με τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών και προτείνεται να της δοθεί επιπλέον χρόνος, διάρκειας δύο ετών, για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, επίσης, να δοθεί διετής παράταση σε Γαλλία, Ισπανία και Πολωνία για μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω του 3%. Για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, η αντίστοιχη πρόταση είναι για έναν επιπλέον χρόνο, μέχρι το 2015.