Την εκτίμηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θεσπίση επενδυτικά συλλογικά σχήματα (Venture Capital Trusts -VCTs), τα οποία θα διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές και θα λειτουργούν ως εναλλακτική πηγή χρηματοδοτήσεως για τις επιχειρήσεις, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Microsoft, η Yahoo, η Amazon, και η Skype είναι εταιρείες, των οποίων η γιγάντωση ξεκίνησε με χρηματοδότηση από Venture Capitals.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υποκαθιστούν σε καμμία περίπτωση τον ρόλο και την λειτουργία των τραπεζών.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και προσδοκούμε ότι μόλις ολοκληρωθεί, τα ενισχυμένα και θωρακισμένα πλέον τραπεζικά ιδρύματα, θα μπορέσουν να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε πως κατανοεί ότι υπάρχει στενότητα στην αγορά και δεν έχει αποκατασταθεί η επιθυμητή οικονομική ρευστότητα για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις αλλαγές που επέρχονται με το σχέδιο νομού στο Ν. 3461/2006 για τις δημόσιες προτάσεις. Όπως είπε με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις, τίθεται φρένο στην καταχρηστική έξοδο και διαγραφή εισηγμένων εταιρειών από το Χρηματιστήριο μέσω συγχωνεύσεως/απορροφήσεως με μη εισηγμένες εταιρείες, που είχε ως αποτέλεσμα οι μέτοχοι να λαμβάνουν για αντάλλαγμα τίτλους αντί για μετρητά και ρυθμίζεται ρητώς ότι και στην περίπτωση του εταιρικού μετασχηματισμού, που θα οδηγήσει στην διαγραφή των μετοχών εταιρείας από την οργανωμένη αγορά, απαιτείται η λήψη απόφασης με πλειοψηφία 95%.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι κάθε μορφής ξένη επένδυση προς την Ελλάδα αυτή την στιγμή, ανεξάρτητα από τη φύση της, αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την χώρα και την προοπτική της και εκτίμησε ότι υπό αυτό το πρίσμα, η θέσπιση των νέων επενδυτικών εργαλείων ανάπτυξης και η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς μπορούν να έχουν πραγματικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.