Η ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων πολυεθνικών και μεγάλων ομίλων ήταν το θέμα της συζήτησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης με τους εκπροσώπους ένδεκα μεγάλων εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα ή θα το κάνουν στο άμεσο μέλλον.

Η διευκόλυνση των εξαγωγών και των αδειοδοτήσεων ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Όπως είπε ο υπουργός, του αναφέρθηκε ως παράδειγμα ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με δασαρχείο για κάποια λατομεία στα οποία απαγορεύεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξόρυξη, επειδή είναι αναδασωτέα περιοχή, ενώ μερικά μέτρα παρακάτω επιτρέπεται να κοπούν δέντρα από το ίδιο δάσος.

Επίσης ζητήθηκε να υπάρχει μια αρχή για να διευκολύνονται οι επενδυτές.

Ένα ακόμη θέμα συζήτησης ήταν η κατάργηση του αγγελιοσήμου, φορολογικά ζητήματα για τα οποία οι επιχειρηματίες ζήτησαν, κυρίως, σταθερότητα, και τα κλειστά επαγγέλματα, με ιδιαίτερες αναφορές στους λιμενεργάτες και εκφορτωτές.

Για το θέμα των τιμών, ο υπουργός ανέφερε ότι με τον νέο αγορανομικό κώδικα τα πράγματα είναι βελτιωμένα και το υπουργείο θέλει τον διάλογο για να βελτιωθούν αγκυλώσεις της αγοράς.

Συζητήθηκε επίσης το κόστος ενέργειας το οποίο, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μελετάται μαζί με την τρόικα, ενώ έγινε διάλογος και για τις ρυθμίσεις του νέου επενδυτικού νόμου.

Είμαστε ανοικτοί σε όλους, να μας πουν τις θέσεις και τα προβλήματά τους, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας για την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπενθύμισε ότι στόχος είναι η μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 20% και 50% του χρόνου των εξαγωγών, ενώ ήδη σχεδιάζεται η ενοποίηση μηχανισμών για την απλοποίηση των διαδικασιών.