Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) αναμένεται να αντλήσει 58 δισ. ευρώ διαθέτοντας μακροπρόθεσμους τίτλους το 2013 για να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα δανεισμού του στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ενώ ο νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα προβεί σε ένα πρόγραμμα έκδοσης εντόκων γραμματίων από τον Ιανουάριο και στην δημοπράτηση των πρώτων του ομολόγων στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο θεσμών σήμερα.

Τα ταμεία αυτά, τα οποία εδρεύουν στο Λουξεμβούργο και λειτουργούν παράλληλα, ανέφεραν ακόμη ότι ο ΕΜΣ θα χρηματοδοτήσει την ανταλλαγή δύο εντόκων γραμματίων που διατέθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, με σκοπό την άντληση ενός ποσού ύψους 8,97 δισ. ευρώ το 2013.

«Ο ΕΜΣ θα είναι επίσης υπεύθυνος για την χρηματοδότηση μελλοντικών μακροοικονομικών προγραμμάτων βοήθειας», ανέφεραν οι δύο θεσμοί σε ανακοίνωσή τους. «Το πρόγραμμα εντόκων γραμματίων του ΕΜΣ αναμένεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το πρώτο ήμισυ της χρονιάς και μια εναρκτήρια έκδοση ομολόγου αναμένεται από τον ΕΜΣ το δεύτερο τρίμηνο».