Οι πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών έδιωξαν τα νέφη από τον ουρανό της Ευρωζώνης προσωρινά μόνο, αφού ο κίνδυνος για νέες… καταιγίδες παραμένει υπαρκτός, επισημαίνουν στις αναλύσεις τους τα αμερικανικά ΜΜΕ, σημειώνοντας, παράλληλα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τρικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας, τόσο στον πολιτικό στίβο, όσο και στο μέτωπο της οικονομίας

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας θα συνεχίσει να ταλανίζει την Ευρώπη και το 2013, μολονότι θα κερδίσει έδαφος ο πιο κόσμιος όρο «συγχώρεση χρέους», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η ιδέα διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους συζητιέται ήδη στη Γερμανία, κάτι που αναμένεται να ζητήσουν και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα δέχθηκε ήδη την πρώτη δόση της βοήθειας, ύψους 34,3 δισ. ευρώ.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι έχει γίνει ήδη η μεταφορά μέρους των χρημάτων, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Επίσης, δημοσιεύονται στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να καταφεύγουν στην ΤτΕ για να καλύψουν την ρευστότητά τους.

Στην ίδια εφημερίδα, σε άλλη εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα, καταγράφονται πτυχές της οικονομικής κρίσης που δοκιμάζουν τον Ελληνικό λαό, απειλώντας την κοινωνική και πολιτική συνοχή της χώρας, όπως υποστηρίζεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μια χώρα έντεκα εκατομμυρίων, μόλις τα 3,7 εκατ. εργάζονται, ενώ η οικονομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 20%.

Η λιτότητα και η πίεση της κοινωνίας δοκιμάζουν την πολιτική σταθερότητα, ενώ λαϊκιστικά ακραία αριστερά κόμματα υπόσχονται αποκατάσταση του κρατικισμού.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνεται, «εμφανίζεται άνοδος των νεοναζιστικών μορφωμάτων που εκμεταλλεύονται το φόβο της λαθρομετανάστευσης, την εγκληματικότητα και την κοινωνική κατάρρευση».

Τονίζεται ακόμα ότι πολλοί Έλληνες ανησυχούν ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας το 2013, οδηγώντας σε νέες πολιτικές αναταράξεις και αναζωπυρώνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση – επισημαίνεται ακόμα- ελπίζει ότι με την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ, θα υπάρξει ανάταξη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά «οι καθημερινοί Έλληνες προετοιμάζονται για το νέο κύμα λιτότητας που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο».

Τόσο στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», όσο και σε άλλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, προβάλλεται έκθεση της Ε.Ε. που δημοσιοποιήθηκε χθες και σύμφωνα με την οποία παραμένουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποφέρει από ένα δυσβάσταχτο χρέος, ενώ θα αγωνίζεται για την προώθηση μιας δύσκολης ατζέντας οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σε μια οικονομία που πλήττεται από βαθιά ύφεση ήδη εδώ και πέντε χρόνια.