Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ίσως προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, παραβιάζοντας μια συμφωνία-κλειδί με τα συνδικάτα, εάν αυτό χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί για την περιστολή των κρατικών δαπανών βάσει των προϋποθέσεων που τέθηκαν για τον δανεισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Τζέιμς Ράιλι χθες.

Ο Ράιλι, το υπουργείο του οποίου δέχεται έντονες πιέσεις να κάμψει μεγάλες υπερβάσεις δαπανών, είναι ο πρώτος Ιρλανδός υπουργός που εγείρει θέμα μείωσης των μισθών στον δημόσιο τομέα στον επόμενο προϋπολογισμό.
Αυτό θα απαιτούσε την επαναδιαπραγμάτευση της λεγόμενης συμφωνίας του Κρόουκ Παρκ, η οποία είχε επιτευχθεί το 2010 και χάρη στην οποία στην Ιρλανδία δεν σημειώθηκε κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων όπως στην Ελλάδα, η οποία επίσης αναγκάστηκε να δανειστεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο Ράιλι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση RTÉ ότι μόνο το υπουργείο του θα πρέπει να προχωρήσει σε εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του το 2013.

«Αν το 70% του προϋπολογισμού μου είναι οι μισθοί και έχω εξαντλήσει όλες τις επιλογές μου, τότε ξεκάθαρα οι μισθοί είναι ένα θέμα», δήλωσε ο Ράιλι.

Το υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας, στο οποίο αντιστοιχεί σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των κυβερνητικών δαπανών, χρειάστηκε να ανακοινώσει περικοπές στις δαπάνες ύψους 500 εκατ. ευρώ φέτος αλλά σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τώρα έχει καλυφθεί το 22% του καθορισμένου στόχου.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει τις δαπάνες για την περίθαλψη των ηλικιωμένων και τις υπερωρίες ώστε να εξοικονομήσει άλλα 130 εκατ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του Ράιλι αντανακλούν τις εντάσεις ανάμεσα στο κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael στο οποίο ανήκει και το κόμμα-ήσσονα εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Εργατικούς, ειδικά όσον αφορά τους σχεδιασμούς ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.

Ένας υπουργός του Εργατικού Κόμματος δήλωσε την Πέμπτη ότι ο προϋπολογισμός λιτότητας μπορεί να διχάσει την κυβέρνηση, αν και έχει ακόμα «μέτριες ως καλές» πιθανότητες να αντέξει ως την επόμενη χρονιά.

Βουλευτές του Φίνε Γκαέλ έχουν επικρίνει την συμφωνία με τα συνδικάτα, η οποία προστατεύει ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων των Εργατικών, πολλοί από τους οποίους είναι δημόσιοι λειτουργοί. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί είχαν περικοπεί κατά μέσον όρο 15% πριν συναφθεί η συμφωνία, έξι μήνες πριν η Ιρλανδία προσφύγει στον δανεισμό από την τρόικα.

Η συμφωνία, που προέβλεπε ότι δεν θα γίνονταν περικοπές στον βασικό μισθό με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές πρακτικές, προβλεπόταν να ισχύσει έως το 2014.