Την αποχώρηση της διευθύνουσας συμβούλου της Ίντρα Νούγι, μιας από τις λίγες γυναίκες που κλήθηκαν να αναλάβουν τα ηνία μιας αμερικανικής πολυεθνικής, ανακοίνωσε σήμερα η PepsiCo.

Την Νούγι, η οποία παρέμεινε 24 χρόνια στον κολοσσό, εκ των οποίων 12 στην ηγεσία του, θα διαδεχθεί την 3η Οκτωβρίου ο Ραμόν Λαγκουάρτα, εκ των ηγετικών στελεχών του ομίλου και επιφορτισμένος με τις δραστηριότητες της PepsiCo στην Ευρώπη. Η Νούγι θα παραμείνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου έως τις αρχές του 2019 και την αλλαγή της ηγεσίας.

«Έχοντας μεγαλώσει στην Ινδία, δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα μου δινόταν η ευκαιρία να διευθύνω μια τόσο εκπληκτική εταιρεία» δήλωσε η 62χρονη Ίντρα Νούγι.

«Από τη θέση της γενικής διευθύντριας, συνέβαλε στην αύξηση του κύκλου εργασιών μας πάνω από 80% (…)», επισήμανε ο Ίαν Κουκ, μέλος του διοικητικού συμβούλιου της εταιρείας.

Η Νούγι αποχωρεί από έναν όμιλο που κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 63,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται σε σχεδόν 165 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το BBC, η Ίντρα Νούγι βρίσκεται μεταξύ των πλέον επιφανών γυναικών επικεφαλής επιχειρήσεων και το όνομά της δέσποζε στον κατάλογο του Forbes των 100 ισχυρότερων γυναικών. Το 2017 είχε καταλάβει την 11η θέση.

Μόλις 5% γυναίκες σε θέσεις CEO

Η 62χρονη ήταν μία από τις ελάχιστες γυναίκες που ανήλθαν στην κορυφή μιας μεγάλης αμερικανικής επιχείρησης. Σύμφωνα με το Catalyst, γραφείο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, μόλις το 5% των 500 κολοσσών της Γουόλ Στριτ διοικείται από γυναίκες, ήτοι 25 γυναίκες CEO. Με την αποχώρηση της Νούγι, απομένουν 24 διευθύνουσες σύμβουλοι. Η Ντενίζ Μόρισον στην Campbell Soup, η Μεγκ Ουίτμαν στη Hewlett Packard και η Ιρέν Ρόζενφελντ από τη Mondelez επίσης παραχώρησαν προσφάτως τα ηνία.

Η Ίντρα Νούγι είναι επίσης γνωστή για τις πολιτικές απόψεις της. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, είχε ταχθεί στο πλευρό της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016, αναφέρθηκε στους φόβους πολλών από τους εργαζομένους της εταιρείας της, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Νέα Υόρκη: «Οι υπάλληλοί μας, ιδίως εκείνοι που δεν είναι λευκοί ή που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΔ, διερωτώνται: “είμαστε ασφαλείς;”».

Η Νούγι πήρε τα ηνία της PepsiCo τον Οκτώβριο του 2016 υποσχόμενη ότι θα αλλάξει την ταυτότητα της εταιρείας με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από τα αναψυκτικά της, τα ενεργειακά ποτά της όπως και τα διάσημα τσιπς της, τα Doritos.

Περνώντας από τα λόγια στις πράξεις, αυτή η μετανάστρια, που έφθασε στις ΗΠΑ το 1978, χάρη σε μια υποτροφία από το Yale, επένδυσε στα προϊόντα με θρεπτική αξία.

Η PepsiCo απέκτησε το 50% του κεφαλαίου της κατασκευάστριας εταιρείας χούμους Sabra το 2008 και συνέστησε μια κοινοπραξία με τον κολοσσό γεωργικών ειδών και διατροφής της Σαουδικής Αραβίας Almarai το 2009. Την ίδια χρονιά, ο όμιλος συμμετείχε στον κατασκευαστή ποτών από γάλα καρύδας της Βραζιλίας, την Amacoco. Το 2010 η PepsiCo αποκτά έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη ρωσική εταιρεία γαλακτοκομικών Wimm-Bill-Dann.

Παράλληλα, η Ίντρα Νούγι επενδύει περισσότερα στην έρευνα και ανάπτυξη, ενθαρρύνει τους επιστήμονες του κολοσσού να επισκεφθούν την Ισλανδία για να μελετήσουν τα φύκια, αλλά και την Αφρική και τον Αμαζονία για να δουν από κοντά τα οφέλη των φυτών και καρπών.