Ως «ήττα στα σημεία» της Γερμανίδας καγκελαρίου Mέρκελ παρουσιάζει ο βελγικός-φλαμανδικός Τύπος τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Πρόκειται για την πρώτη ουσιώδη παραχώρηση στην οποία εξαναγκάστηκε να προβεί η Μέρκελ υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των νότιων χωρών αλλά και των αγορών που την υποχρέωσαν σε αλλαγή πλεύσης», παρατηρεί η De Standaard στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η Μέρκελ κάνει πίσω» και υπέρτιτλο «Βήματα προόδου στη σύνοδο κορυφής».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Mέρκελ ενδέχεται να αντιμετωπίσει τώρα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας της, καθώς αναγκάστηκε να στέρξει στο αίτημα των νότιων χωρών για την παροχή μεγαλύτερης αλληλεγγύης υπό την μορφή της ανάληψης επείγουσας δράσης για την μείωση του αυξανόμενου κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και τον κατευνασμό των αγορών.

Ωστόσο, η εφημερίδα προσθέτει ότι παρά το κλίμα ευφορίας που τείνει να κυριαρχήσει στις αγορές, δεν απουσιάζουν οι φωνές που εκφράζουν επιφυλάξεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του επικεφαλής της Φιλελεύθερης Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Φέρχοφστατ, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες αγόρασαν απλώς χρόνο διάρκειας λίγων μηνών».

Από την πλευρά της η De Tijd, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Μπλόφες, εκβιασμοί και διελκυστίνδες» μιλάει για νίκη του Νότου στα σημεία, κυρίως λόγω της «αποφασιστικής» παρουσίας του Mόντι που υποχρέωσε την Mέρκελ «να βάλει νερό στο κρασί της».

Ωστόσο, η εφημερίδα παρατηρεί ότι η αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας στη σύνοδο κορυφής «δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία», καθώς «όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τις τελευταίες μέρες η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου να αναχαιτιστούν οι πιέσεις των αγορών ώστε να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση η ευρωζώνη, αν και δεν παρέλειπε να ξεκαθαρίζει ότι η δράση πρέπει να αναληφθεί εντός του υφιστάμενου ευρωπαϊκού πλαισίου».

Με άλλα λόγια, προσθέτει η εφημερίδα, η Γερμανία είχε καταστήσει σαφές ότι «δεν επρόκειτο να δημιουργηθούν νέοι μηχανισμοί που δεν θα ήσαν νομικά υπόλογοι» στα πλαίσια των προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης.

H εφημερίδα De Morgen σε ανάλυση με τίτλο «Η στρατηγική του να στυλώνει κανείς τα πόδια δεν αποδίδει παρά μονάχα μια φορά» αναγνωρίζει μεν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός κατήγαγε περιφανή νίκη στη σύνοδο κορυφής στο μέτρο που κατάφερε να περάσει τις θέσεις του και να κάμψει τις γερμανικές αντιρρήσεις, εντούτοις κάνει λόγο για «Πύρρειο νίκη» στο βαθμό που θεωρεί ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός «θα κληθεί να καταβάλλει μεγάλο τίμημα» για την επικράτηση των θέσεών του στη σύνοδο κορυφής.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσον ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής θα καταφέρει τελικά να μειώσει σε βάθος χρόνου τα ιταλικά επιτόκια δανεισμού που κυμαίνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, προεξοφλώντας ότι «το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και σε ένα μήνα θα βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο σημείο».

Παράλληλα, εκτιμάται ότι με το τελεσίγραφο που έθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός έχασε αρκετό από το πολιτικό κεφάλαιο που διέθετε τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τον γαλλόφωνο Τύπο του Βελγίου, η εφημερίδα Le Soir δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο του με τίτλο:«Στο τέλος της νύχτας, η Μέρκελ υποχώρησε».

«Στις πολύ πρωινές ώρες της Παρασκευής, η Μέρκελ επιτέλους υποχώρησε! Οι παραχωρήσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ για τη διεύρυνση των Ταμείων ευρωπαϊκής διάσωσης υπογραμμίστηκαν από όλες τις πλευρές» σημειώνει η εφημερίδα.

Τέλος, η εφημερίδα La Libre Belgique δημοσιεύει άρθρο για τα κύρια μέτρα που υιοθετήθηκαν στην ευρωπαϊκή Σύνοδο συνοψίζοντάς τα στα εξής:.

«Σταθεροποίηση της Ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα. Δημιουργία ενιαίου μηχανισμού επίβλεψης των τραπεζών της Ευρωζώνης, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα συσταθεί στα τέλη του 2012.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) που παρενέβη ήδη στην Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα θα παρέχει χρηματοοικονομική βοήθεια στην Ισπανία ώστε να προβεί σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Το σχέδιο βοήθειας θα επισημοποιηθεί στις 9 Ιουλίου από το Eurogroup. Αφού δραστηριοποιηθεί κανονικά τον Ιούλιο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), μελλοντικό Ταμείο μόνιμης βοήθειας της Ευρωζώνης, θα αναλάβει τις πιστώσεις του ΕΤΧΣ.

Με 500 δισ. ευρώ, ο ΕΜΣ θα μπορέσει να προβεί σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης σε δυσκολία, υπό όρους που πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν. Έτσι, οι απαιτήσεις αυτές δεν θα ενσωματώνονται πλέον στα δημοσιονομικά των Κρατών, γεγονός που θα αποσυνδέει την τραπεζική κρίση από την κρίση χρέους.

Η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να κάνει πιο ευέλικτους τους όρους που επιτρέπουν στο ΕΤΧΣ και στον ΕΜΣ να αγοράζουν δημόσιο χρέος στη πρωτογενή και δευτερογενή αγορά».