Για σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών έκανε λόγο σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση των ισπανικών ομολόγων από τον οίκο Moody’s, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ισπανία.

«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης εξαρτάται από τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες», συνέχισε ο Α. Αλταφάζ, αναφέροντας ως παράδειγμα τις επιπτώσεις που έχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς αυτές τις αντιδράσεις είναι να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Ισπανία έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις σε όλα τα μέτωπα, σε συνδυασμό με τη στήριξη των εταίρων της.

Όπως δήλωσε ο Α. Αλταφάζ, η συνολική απάντηση στην ισπανική κρίση, σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, θα βοηθήσουν την Ισπανία να ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.

Εξάλλου, ο Α. Αλταφάζ αρνήθηκε να σχολιάσει την έντονη φημολογία ότι η Κύπρος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υποβολή αιτήματος για βοήθεια από την ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την κυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος έχει εκφράσει την επιθυμία της να λάβει στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων τραπεζών της, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι πολύ εκτεθειμένος στην ελληνική οικονομία και πως έχει υποστεί απώλειες από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.