Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η διάταξη του νόμου 3052/2002 που όρισε ότι υπόκειται σε φορολόγηση η πάγια μηνιαία αποζημίωση η οποία καταβάλλεται σε δημόσιους λειτουργούς για τη δημιουργία βιβλιοθήκης και τη συμμετοχή τους σε συνέδρια.

Η υπόθεση, ωστόσο, παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω της αντισυνταγματικότητας του σχετικού νόμου.

Η υπόθεση που απασχόλησε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορά προσφυγή επίκουρης καθηγήτρια πολυτεχνικής σχολής στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της φορολόγησης από την αρμόδια ΔΟΥ της αποζημίωσης η οποία για το οικονομικό έτος 2004 ανερχόταν στα 2.112 ευρώ. Η προσφεύγουσα διεκδικούσε την επιστροφή του φόρου που αναλογεί στη μηνιαία αποζημίωση μαζί με τους νόμιμους τόκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ το Β’ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της κρίνοντας ότι η αποζημίωση δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα κατά την έννοια του Συντάγματος και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Και αυτό, γιατί η αποζημίωση, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, χορηγείται για να καλυφθούν δαπάνες για την εκτέλεση της υπηρεσίας που είχε ανατεθεί στους καθηγητές ΑΕΙ.

Ακόμη, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η αποζημίωση καταβάλλεται σε δημόσιους λειτουργούς μηνιαίως, όχι γιατί κάθε μήνα υπάρχει συμμετοχή τους σε συνέδρια για αγορά βιβλίων, αλλά προφανώς κατόπιν υπολογισμού της σχετικής δαπάνης σε ετήσια βάση.