Η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ισπανικής κυβέρνησης, διότι χωρίς αυτή δεν είναι δυνατόν να επανέλθει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επεσήμανε ο διοικητής της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, Μιγέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορδόνεθ.

«Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η ισπανική οικονομία, η πιο κρίσιμη μεταβλητή δεν είναι, όσο σημαντική και να είναι η πρόσφατη εξέλιξή της, η ανάπτυξη, ή η αγορά εργασίας, αλλά η καταρράκωση της εμπιστοσύνης», υπογράμμισε  ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας.

«Το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην οποία έχουμε περιπέσει τους τελευταίους μήνες έχει καταστήσει δυσχερέστερη και πιο δαπανηρή την επίλυση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών προβλημάτων της Ισπανίας», υπογράμμισε ο Ορδόνεθ.

«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία είναι  τεράστιες» και το «πρόσφατο επεισόδιο της κρίσης χρέους είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την εμπιστοσύνη και για της συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, γεγονός που την έθεσε σε μία κατάσταση ακραίας ευπάθειας», πρόσθεσε ο κ. Ορδόνεθ.

Ωστόσο, ο διοικητής της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, άφησε μία χαραμάδα αισιοδοξίας, λέγοντας πως το 2013 θα αρχίσουν να διακρίνονται τα πρώτα βήματα μίας πιο βιώσιμης ανάκαμψης».

Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί επίσης για τον «κίνδυνο εκτροχιασμού» του προϋπολογισμού κατά το 2012, καθώς ήδη η χώρα έχει ξεπεράσει μακράν τον στόχο της για το έλλειμμα (8,9% έναντι του σκοπούμενου 6%), με τα έσοδα να εξαρτώνται από τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις, την ώρα που οι δαπάνες ενδέχεται να είναι πιο σημαντικές από τις προβλεπόμενες, φερ’ ειπείν τα κονδύλια που θα διατεθούν για επιδόματα ανεργίας, σε μία χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ (22,44%).

Ο Ορδόνεθ παραδίδει την επόμενη εβδομάδα τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας στον διάδοχό του Λουΐς Μαρία Λίνδε.