Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε τροποποίηση του δημοσιονομικού συμφώνου το οποίο υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους, αλλά οι ενδιαφερόμενες χώρες θα μπορούσαν να προσθέσουν διατάξεις για την ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν, το ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι διατάξεις αυτές θα μπορούσαν για παράδειγμα να αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας της κοινής αγοράς, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, και μέτρα για τη χρηματοδότηση μεγάλων προγραμμάτων, δήλωσε ο Άσμουσεν στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας έτσι μια ιδέα που έχει ήδη εκφραστεί επανειλημμένα από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο, που διαπραγματεύθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ και το οποίο δεσμεύει σε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, «δεν πρέπει να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση ούτε να χαλαρώσει», τόνισε ο Άσμουσεν.

Μπορεί «να συμπληρωθεί με ένα σύμφωνο ανάπτυξης», πρόσθεσε, αρνούμενος πάντως να αντιδιαστείλει τις δύο έννοιες. Η αντιδιαστολή ανάπτυξης και δημοσιονομικής ανόρθωσης είναι «μια ψευδής συζήτηση», εξήγησε, «κανένας στην Ευρώπη δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης».

Η τόνωση της ανάπτυξης θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον Άσμουσεν, να εμπνέονται από την γερμανική Ατζέντα 2010, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2005 από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Η χρηματοδότηση μεγάλων προγραμμάτων, η οποία αναφέρεται συχνά στην ευρωπαϊκή συζήτηση για το θέμα αυτό, απαιτεί από την πλευρά της ως προϋπόθεση να εντοπιστούν τέτοια προγράμματα και να έχουν νόημα, τη στιγμή που «από την Ευρώπη δεν λείπουν πια οι υποδομές», δήλωσε ο Άσμουσεν.

Στη συζήτηση για την τόνωση της ανάπτυξης που διεξάγεται στην Ευρώπη και κυριάρχησε επίσης στις συνομιλίες της Ομάδας των Οκτώ (G8) την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Γερμανός Άσμουσεν τάσσεται έτσι πίσω από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία είναι απρόθυμη να ανοίξει νέες βάνες και επιμένει στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε από την πλευρά του την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο για να προσθέσει σ’ αυτό μια πτυχή ανάπτυξης, την οποία είχε αναγγείλει κατά την προεκλογική εκστρατεία του.