Αυτοί είναι οι νέοι φόροι του 2018

Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:42
30/12/2017
Αυτοί είναι οι νέοι φόροι του 2018
10
loading

Στις εισπράξεις  φόρων και εισφορών φαίνεται πως στηρίζεται και ο προϋπολογισμός του 2018 που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,4% και μείωση της ανεργίας στο 19%.

Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο αλλά ακόμη τα νοικοκυριά δεν τα έχουν βιώσει στην τσέπη τους.

Μέτρα τα οποία έρχονται να προστεθούν στον λογαριασμό που πληρώνουν ήδη οι φορολογούμενοι.

Το 2018 πάντως ξεκινά με την επιβολή ψηφισμένων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουν: Οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος και η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά.

Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018 από το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 951 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα προ των πυλών είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ για πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν συγκεκριμένα τα εξής:

Τέλος η έκπτωση για ιατρικές δαπάνες. Καταργείται η έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Λόγω της κατάργησης αυτού του μικρού ποσοστού έκπτωσης η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία διενεργείται επί των μισθών και των συντάξεων άνω των 650-700 ευρώ τον μήνα θα είναι από την 1η-1-2018 αυξημένη κατά 1,52%. Οι απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά μηνιαία εισοδήματα θα είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ για όσους λαμβάνουν μηνιαία ποσά από 1.000 έως 2.000 ευρώ οι μειώσεις των καθαρών αποδοχών, τις οποίες θα προκαλέσει η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος, θα κυμανθούν από 0,5 έως 5,25 ευρώ τον μήνα.

Επιβολή φόρου στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των «100 δόσεων».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΠΑ στα νησιά εξαιρούνται μόνο για 6 μήνες μόλις 5 από τα 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου όπου θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Φόρος στα ξενοδοχεία. Ο φόρος θα επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου και αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Συγκεκριμένα, η διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα θα επιβαρύνεται ημερησίως με ποσό 4 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 1,50 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων και 0,50 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, η διαμονή σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση με 0,50 ευρώ ημερησίως, χωρίς κλιμάκωση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar GIORGISAKIS

  Η τραγική αλήθεια για την φορολογία στην Ελλάδα.
  ΜΥΘΟΣ: Οι \"Ευρωπαίοι\" πληρώνουν πολύ περισσότερους φόρους από τους Έλληνες και γι\'αυτό λειτουργούν εκεί όλα πολύ καλύτερα...
  Ας κάνουμε λοιπόν μία μικρή σύγκριση των φόρων που πληρώνουν οι Γερμανοί με τους δικούς μας.
  -Γερμανικό ζευγάρι έχει 18000 ευρώ αφορολόγητο (Ανεξάρτητα αν έχει μόνο ο ένας εισοδήματα ή και οι δύο)-Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν 0 αφορολόγητο. (Ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και τέκνων)
  -Επίδομα τέκνων στη Γερμανία: 194 ευρώ/μήνα για καθένα από τα 2 πρώτα παιδιά.(Αν δεν παίρνουν επίδομα τέκνων, έχουν φοροαπαλλαγή) - Ελλάδα: το πολύ 70 ευρώ/μήνα συνολικά.
  -Φ.Π.Α : Γερμανία: 19% - Ελλάδα 24%. Τα χαμηλά Φ.Π.Α. αντίστοιχα.
  -ΕΝΦΙΑ: Γερμανία (αν δεν απατώμαι) 13 δις συνολικά. - Ελλάδα 2,65 δις +ΤΑΠ, +++ (Η Γερμανία έχει 8 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας και τα ακίνητα εκεί αξίζουν τουλάχιστον 3 φορές περισσότερο ενώ αποδίδουν ενοίκιο επίσης 3Χ - 4Χ.)
  -Τέλη κυκλοφορίας π.χ. SKODA FABIA 1.4(2007): Γερμανία 94 ευρώ - Ελλάδα: 255 ευρώ.
  -Διόδια για 10.000 χιλ./έτος: Γερμανία: 0 ευρώ - Ελλάδα: γύρω στα 700 ευρώ.
  -Η βενζίνη στη Γερμανία στοιχίζει πάνω από 10 λεπτά λιγότερο από ότι εδώ. (Πρέπει να είμαστε η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη)
  -κ.τ.λ., κ.τ.λ.
  Οι μισθοί στη Γερμανία και τα εισοδήματα γενικότερα είναι περίπου 3 φορές πιο ψηλά από την Ελλάδα και το κόστος ζωής σήμερα, ίσως, λίγο πιο ψηλό από το δικό μας.
  Τα συμπεράσματα δικά σας...

 2. avatar sadsg

  ραγιά πλέρωνε για να ταίζουν τους καρανίκες και να παίρνουν μέρισμα οι λαθροπήθικοι.

 3. avatar Μήπως

  Αντί για φόρους και ΦΠΑ να αξιολογήσουν και να στείλουν κάνα τεμπέλη του δημοσίου σπίτι του ή να μειώσουν τους μισθούς σέ όλους αφού δεν τους αρέσει η αξιολόγηση.

 4. avatar Ελενα Κ.

  Ειναι που θα εσκιζε τα μνημονια και τον πιστεψατε! Παρτε τωρα την νεα φοροκαταιγιδα! Ετσι μπραβο!

 5. avatar Panos K

  Στον κύριο που βλέπει καθαρά και τα λέει σταράτα : το over on above σου λέει κάτι; Δηλαδή αυτά είναι επιπλέον από αυτά που προϋπήρχαν 14,5 δις μας φόρεσε ο λεβέντης ο Τσιπρας ενώ το email Χαρδούβελη προέβλεπε 1δις ανοιχτομάτη μου. Δεν πας και σε κανένα οφθαλμίατρο μέρες που είναι...

 6. avatar Πετρελεος

  Ήταν δίκαιο και εγινε πραξη

 7. avatar Χρήστος Σταράτος

  Ρε φίλε μπροστά σε ΕΝΦΙΑ(που και ο Πινόκιο δεν κατήργησε) , στις αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας, στις περικοπές μισθών των ΝΔ&ΠΑΣΟΚ και πολλών άλλων χαρατσιων, οι νέοι αυτοί φόροι (εξαιρουμένης της κατάργησης έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά) είναι βελόνα στα άχυρα....Ξεκόλλα από στα κομματικά σου δεσμά και δες καθαρά...μπορείς;

  1. avatar Κάτσε τώρα και

   συ-λα-βι-στα είπαμε.....

 8. avatar Ψιλοανατροπούλες, επιβαρυνσούλες και μικροποσά

  Ευτυχώς η ελπίδα ήρθε

 9. avatar Εεεεεεετσι

  Μια νέα λίστα φόρων που οι συριζαιοι πρέπει να διαβάσουν συλλαβιστά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει