‘Εκκληση στην Ευρώπη να μην χαλαρώσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ακόμη και αν περιοριστούν οι πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναμένεται να απευθύνει απόψε από το Μεξικό η G20.

Αξιωματούχος μιας μη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας είπε ότι η G20 αναζητά μια ισορροπία ώστε να καλέσει μεν την ευρωζώνη να αποκτήσει ισχυρούς οικονομικούς μηχανισμούς, χωρίς όμως να εμφανίζεται ότι της ασκεί πιέσεις.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των είκοσι ισχυρότερων και αναδυόμενων χωρών, ενδέχεται να σημειώνει ότι εάν οι Ευρωπαίοι ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εταίρων τους τότε ο υπόλοιπος κόσμος θα συμβάλει επιπλέον στην αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

Η μόνιμη επωδός των υπουργών Οικονομικών τους τελευταίους μήνες αφορούσε το τείχος ασφαλείας με το οποίο θα εξοπλιστεί η ευρωζώνη και το οποίο θα αποτρέψει τη διάδοση της κρίσης χρέους, σε μια περίοδο που ακόμη και μεγάλες οικονομίες, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, βυθίζονται στην ύφεση. Αυτό εξήγησε το Σάββατο, εξ ονόματος της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ο Βραζιλιάνος υπουργός Γκουίντο Μαντέγκα.

Η σύνοδος του Μεξικού γίνεται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πέμπτη και Παρασκευή) στην οποία θα συζητηθεί το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Ιούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθεί απόφαση τώρα αλλά τον Μάρτιο.

Η επόμενη σύνοδος των υπουργών της G20 προβλέπεται να διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου. Έτσι, θα δοθεί ο χρόνος στα μέλη της ομάδας να εξομαλύνουν τις διαφορές τους.

Ουάσινγκτον και Βερολίνο εμφανίζονται να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όσον αφορά το τείχος ασφαλείας. Οι ΗΠΑ το θέλουν όσο μεγαλύτερο γίνεται, ενώ η Γερμανία από την πλευρά της προειδοποιεί ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει εντός των ορίων της δημοσιονομικής και νομισματικής ορθοδοξίας.