«Ο επικίνδυνος δρόμος της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal, στο οποίο περιγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας, η μορφή του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους (PSI+) παραμένει ακόμη άγνωστη.

Υπό το πρίσμα αυτό, συνεχίζει η WSJ, η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, την οποία επιθυμούν να περιγράφουν ως εθελοντική.

Στην πραγματικότητα, όλα τα αποτελέσματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανά: Από την πραγματική εθελοντική διαδικασία έως την ολοκληρωτικά χαοτική, τονίζει η εφημερίδα.

«Το ΔΝΤ έχει πλέον πειστεί πως οι γερμανικές αξιώσεις για περαιτέρω λιτότητα θα εξοντώσουν τον ασθενή και πως η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη μείωση του χρέους της, ώστε να έχει μια πραγματική ελπίδα για την επιστροφή της σε ρυθμούς ανάπτυξης. Κατά το Ταμείο, θα απαιτηθεί μεγαλύτερη συνεισφορά του επίσημου τομέα, ήτοι ΕΚΤ – κεντρικές τράπεζες – ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», συνεχίζει η εφημερίδα.

Και προσθέτει «αντίθετα, η Γερμανία επιμένει για περαιτέρω λιτότητα».

«Μια ευρύτερη συμφωνία για το PSI είναι κοινώς γνωστή. Κούρεμα 50%, κουπόνι στα νέα ελληνικά ομόλογα κάτω του 4%. Αυτή είναι η πιο πιθανή φόρμουλα, αλλά όχι η μόνη. Το συμπέρασμα των διαπραγματεύσεων δεν θα αποφασιστεί από την Ελλάδα και το IIF. Πρέπει να ικανοποιεί παράλληλα και τη Γερμανία και το ΔΝΤ», συνεχίζει η WSJ.

«H ανάγκη για τη συμμετοχή των ομολογιούχων στο PSI+ σημαίνει με βεβαιότητα πως όσοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν θα δεχθούν πιέσεις να το κάνουν. Και έτσι η διαδικασία δεν θα είναι πια… εθελοντική», όπως δηλώνει στην εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος.