«Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει πως σε ετήσια βάση μέχρι το 2020 θα βρίσκεται σε πρωτογενή πλεονάσματα και θα μειώνει το χρέος της τουλάχιστον κατά 7,5 δισ. ευρώ ετησίως με ίδια μέσα», είναι το συμπέρασμα της νέας έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσίασε χθες στο Eurogroup το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Debt Sustainability Analysis – DSA).

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου Reza Moghadam και ο υποδιευθυντής του τμήματος στρατηγικής του Ταμείου Lorenzo Giorgianni παρουσίασαν στο Eurogroup τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την οποία προκύπτει η πρόβλεψη πως το PSI της 26ης Οκτωβρίου δεν αρκεί για να μειώσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αδυναμία επιστροφής της Ελλάδος σε πρωτογενές πλεόνασμα, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση και το «ελλιπές» PSI συνεπάγονται χρηματοδοτικό κενό 60 δισ. ευρώ έως το 2020, με αποτέλεσμα το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 150% και όχι στο επιθυμητό 120% του ΑΕΠ. Για τη σταθεροποίηση του χρέους, το ΔΝΤ θεωρεί κρίσιμη παράμετρο την επιστροφή της Ελλάδας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τη διαμόρφωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων, που θα ανταλλαγούν στο πλαίσιο του PSI σε χαμηλά επίπεδα.

«Στην Ελλάδα, οι αρχές οφείλουν να θεσπίσουν νέα μέτρα για τα έσοδα και τις δαπάνες για τη διόρθωση των αποκλίσεων του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες», ήταν το μήνυμα που απέστειλε το ΔΝΤ.