Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εφαρμόζουν πλέον 50 χώρες για θέματα φοροδιαφυγής

Ο κλοιός σφίγγει περισσότερο για τους φοροφυγάδες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23:50
30/09/2017
Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εφαρμόζουν πλέον 50 χώρες για θέματα φοροδιαφυγής
3
loading

Ο κλοιός σφίγγει ακόμη λίγο για τους φοροφυγάδες: από σήμερα, 50 χώρες θα ανταλλάσσουν αυτομάτως πληροφορίες για τους κατοίκους τους, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς το τέλος του τραπεζικού απορρήτου, αλλά δεν λύνει το σύνολο των προβλημάτων.

Ανγκίγια, Βερμούδες και Νησιά Κέιμαν θα είναι σύντομα χαμένοι παράδεισοι για τους φοροφυγάδες. Από τις 30 Σεπτεμβρίου, αυτά τα βρετανικά εδάφη θα περιληφθούν στις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν την αυτόματη ανταλλαγή των τραπεζικών δεδομένων των πολιτών υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Η λίστα των 50 πρωτοπόρων θα περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Αυστρία θα προσχωρήσει σε έναν χρόνο), περί τις 10 κτήσεις της Αγγλίας και της Δανίας, καθώς και επιφανή μέλη της Ομάδας των 20: Νότια Αφρική, Αργεντινή, Νότια Κορέα και Μεξικό.

Από σήμερα, εάν ένας Γάλλος, για παράδειγμα, ανοίξει λογαριασμό στο Λιχτενστάιν, οι φορολογικές αρχές του Παρισιού δεν θα είναι υποχρεωμένες να ζητήσουν πληροφορίες γι΄ αυτόν στη Βαντούζ, οι αρχές της οποίας θα μεταβιβάσουν αυτομάτως το ύψος της κατάθεσης, τα επιτόκια, τα μερίσματα και άλλα κέρδη από την πώληση μετοχών ή ομολόγων.

Η αλλαγή αυτή είναι ο καρπός δεκαετούς αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, που έγινε παγκόσμια προτεραιότητα μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι αντιστάσεις ξεπεράστηκαν έπειτα από σειρά σκανδάλων που ενέπλεξαν μεγάλες δυτικές τράπεζες, ανάμεσά τους η UBS και η HSBC.

Ένα δεύτερο κύμα αναμένεται για τον Σεπτέμβριο 2018 με χώρες που φημίζονται για την φιλοξενία τους (Ανδόρα, Μονακό, Σιγκαπούρη, Ελβετία), αλλά και βαρέα όπλα της παγκόσμιας οικονομίας (Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία).

Μεγάλος απών από το συλλογικό αυτό σχήμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εξασφαλίσει σειρά διμερών συμφωνιών για την ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων, κυρίως με το Λουξεμβούργο , το Μονακό και την Ελβετία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΘΕΙΑ ΟΛΓΑ

  σφίγγουν και τα τρυφερά,για αυτό μας τρώνε τελικά....
  Υ.Γ. Οδηγίες προς \"φοροφυγάδες\". Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε ΕΛβετικό διαβατήριο και να ανοίξετε λογαριασμό με αυτό όπου θέλετε,η Ελβετία δεν ψάχνει λεφτά γιατί τα έχει όλα και συμφέρει,και μετά αφήστε τους καταλόγους να σας ψάχνουν με το πρώτο σας διαβατήριο ενώ εσείς θα τους έχετε ανοίξει με το Ελβετικό,είναι τόσο απλό να την κάνετε λούηδες folks...

 2. avatar ORUE

  Και ανοίγει ο δρόμος για δωράκια σε τραπεζικούς υπαλλήλους , λέω εγω

 3. avatar Περπατημενος

  Και τα \"φρύδια\" σφίγγουν επίσης,ταυτόχρονα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει